Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

26.8 C
Skopje
Saturday, June 22, 2024

More
  домаАгро ВестиПовеќегодишни житарки: Не се далечна иднина, кои се и каде се одгледуваат!

  Повеќегодишни житарки: Не се далечна иднина, кои се и каде се одгледуваат!

  petel baner

  Повеќегодишни житарки – Главна карактеристика на храната што ја произведуваме е тоа што култивираните растенија се претежно едногодишни култури кои растат, раѓаат и потоа се берат во истата сезона. За земјоделците тоа значи дека секоја година треба да ја подготвуваат земјата и да сеат одново. Покрај трошоците на кои се изложени, го прави нивниот приход помалку сигурен. Особено кога, како и сега, нагло поскапеа горивата и хемикалиите.

  Зарем не би било убаво и, пред сè, корисно, ако можеме еднаш да садиме култивирани култури, а потоа, во текот на многу години, да продолжиме да ги собираме плодовите од истите растенија?

  Дали е можно? Всушност, така е. Во Институтот за почва во Канзас работат на вкрстување и претворање на култури, како пченицата, од едногодишни во повеќегодишни.

  Научни методи за развој на повеќегодишни култури

  Еден начин е да се вкрстат постоечките едногодишни култури со далечни повеќегодишни роднини. Кога е успешно, овој тип на размножување резултира со растенија кои го одржуваат приносот и квалитетот на семето сличен на едногодишниот родител. Во исто време го наследуваат повеќегодишниот начин на живот од другиот родител.

  Друг начин е припитомување на повеќегодишни култури со пожелни карактеристики. Започнува со идентификација на видови со една или повеќе добри карактеристики. Тоа се: висок и постојан принос на семе, синхроно цветање, зреење и задржување на семето.

  Понатамошниот избор на најдобрите растенија се вкрстува. Добиените семиња се садат за да се добие следната подобрена популација за размножување.

  Предности на одгледување повеќегодишни житарки

  Повеќегодишните растенија не треба да се пресејуваат или пресадуваат секоја година. Така не е потребно годишно орање или примена на хемикалии за борба против плевелите и болестите.

  Зошто е важно? Одгледуваните култури се натпреваруваат со плевелите за светлина, храна и вода, па земјоделците ги контролираат механички или хемиски. На овој начин се нарушува структурата и плодноста на почвата и се ослободува значително количество јаглерод. Тој подоцна завршува во атмосферата како CO2.

  Повеќегодишните насади се робусни, ја штитат почвата од ерозија и ја подобруваат структурата на почвата.

  Тие го зголемуваат задржувањето на хранливите материи во екосистемот, складирањето на јаглеродот во почвата и инфилтрацијата на вода и можат да придонесат за прилагодување и ублажување на климатските промени. Генерално, тие помагаат да се обезбеди безбедност на храна и вода на долг рок.

  Исто така, повеќегодишните насади ја намалуваат потребата од скапи инпути и ги намалуваат оперативните трошоци за обработка на почвата и садење на минимум, а со тоа придонесуваат за намалување на економската нестабилност со која постојано се соочуваат земјоделските производители.

  Со оглед на тоа што житарките сочинуваат над 70% од нашата глобална калориска потрошувачка и над 70% од нашето глобално земјоделско земјиште, преминувањето од годишен во повеќегодишен модел е најдобрата шанса што ја имаме да создадеме вистинска регенеративна иднина на храна.

  agrounik

  Повеќегодишни хибриди на американскиот институт за земјиште

  Повеќегодишен сирак

  Сиракот е тропска трева која првпат била припитомена како култура во субсахарска Африка. Како и годишниот, повеќегодишните хибриди одржуваат добар принос на семе, но сè уште не се постигнати соодветна големина и вкус на семето. Повеќегодишните хибриди на Институтот за почва се тестираат во неколку субсахарски африкански земји за да се види дали можат да преживеат сушни сезони.

  Повеќегодишна пченица

  Произведените хибриди се резултат на вкрстување на едногодишни видови пченица – особено тврда пченица што се користи за правење тестенини – со видови пченична трева.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Повеќегодишен ориз

  Во соработка со починатиот научник и декан на Земјоделскиот колеџ Јунан во Кина, Јуен Лунгпинг, беше развиен повеќегодишен ориз кој дава двапати годишно и досега се жнее осум пати.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Вибер.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img