Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

23.8 C
Skopje
Tuesday, June 25, 2024

More
    домаАгро ЗабаваКако да направите суви домати во маслиново масло?

    Како да направите суви домати во маслиново масло?

    petel baner

    Суви домати – Шери доматите се најдобри за сушење, а со додавање на лук, оригано, босилек ќе добиете совршен медитерански вкус.

    Суви домати во масло се користат за подготовка на разни јадења, брускети, салати и предјадења. Во оригиналниот рецепт од југот на Италија се суши на сонце што му дава карактеристичен вкус и арома. Потребни се два дена за да се исуши. Сепак, за континенталните, дури и во период на дождливи денови, целосно ќе биде оправдано користењето на рерната.

    Потребни ви се 1 кг шери домати, оригано, сол по вкус, лук и 1 л маслиново масло.

    Шерите се мијат и се оставаат да се исушат од водата, па се сечат на половини и се редат на плех покриен со хартија за печење. Кога ги редите, свртете ги со пресекот нагоре. Ова ќе овозможи вишокот на вода да се изгуби преку испарување. Посолете по вкус и додајте оригано.

    Сушење во рерна

    Вака подготвено се сушат во рерна на температура од 120ºC, а потоа ги вадиме и оставаме да се изладат. Понатамошната постапка ќе зависи од должината на сушењето. Кога сушењето во рерна трае 8 до 10 часа, сувиот производ се прелива со маслиново масло, се додаваат зачини по желба и се чуваат во затворени тегли.

    Пократок период на сушење од 2 часа бара пастеризација откако ќе се додадат домати, зачини и масло во теглите, кои се добро затворени. Пастеризацијата се врши во лонец со дебело дно на кое ставаме крпа. Теглите не смеат да се допираат за време на готвењето. Покријте со топла вода, оставете да зоврие и варете 30 минути. Кога ќе се изладат, проверете дали централниот дел од капакот е спуштен, бидејќи тоа е знак за успешна пастеризација. Чувајте ги на ладно место најмалку еден месец пред консумирање.

    Доколку при отварањето забележите дека нема вакуум, тие не се соодветни за консумирање. По отворањето, чувајте во фрижидер неколку дена.

    agrounik

    Додавање масло и зачини

    Лукот исчистете го и крупно исечкајте го. Можеме да наполниме измиени и стерилизирани стаклени тегли на два начина. Едниот е одоздола да ставиме малку лук и оригано, па слој домати, одозгора пак додаваме лук и оригано. Постапката ја повторуваме додека не ја наполниме теглата, а одозгора ставаме лук и оригано. Покријте сè со маслиново масло, но оставете 1 сантиметар од работ. На секој може да додадеме по еден средно голем лист суво оригано или малку чили пиперка. Со лажица истиснете го преостанатиот воздух помеѓу доматите и маслото.

    Друг начин е да ставите суви домати во пластичен сад, да додадете зачини (лук, босилек и сл.) и мала количина масло. Сè убаво измешајте, па наполнете ги теглите. Додадете лук и свежи листови босилек на површината и додадете маслиново масло или мешавина од маслиново и сончогледово масло. Го оставиме отворено следните 5 до 8 часа за да може да излезе целиот воздух и да се додаде или исцеди маслото и да се отстрани вишокот домати.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Најдобро е да се чува во темна остава.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката агро забава како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

    Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

    tigar.mk baner
    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img