Козјо ѓубриво спаѓа во групата „топли“ ѓубрива (како и овчото и коњското). Според своите својства ова ѓубриво се смета за најдобро од сите други видови на добиточно ѓубриво.
Според некои анализи, козјото ѓубриво содржи 27-28% азот, 2,3-2,5% P2O5 и 2,3-3,4% K2O. Тоа е особено погодно за производство на зеленчук и овошје.
Козјото ѓубриво има цврста конзистентност, па затоа треба да се користи помалку слама за подлогата. Покрај количината на подлогата, на квалитетот на козјо ѓубриво влијае и начинот на складирање откако ќе се извади од бараката за кози. Поради несоодветно складирање,ова ѓубриво губи значително поголема вредност од ѓубривото на кое било друго домашно животно. Овие загуби изнесуваат околу 2,5% од азот, 14% од фосфор и околу 30% од калциум.
За да се намалат овие загуби што е можно повеќе, козјото ѓубриво треба да се складира во ископани дупки (базени), а горната страна да се затвори.
Најдобар начин за складирање и употреба на козјото ѓубриво е веднаш да се растури и да се изора земјата, ако е можно, но тоа не е секогаш можно во пракса.
Годишното производство на козјо ѓубриво се пресметува со користење на количината на сува материја (А) и количината на мат (б):
Q=A/2+b*4
Претпоставката, кога се користи оваа математичка формула, е дека има 75% вода и 25% сува материја во ѓубривото.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK