Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

14.8 C
Skopje
Saturday, June 15, 2024

More
  домаАгро советиПравилно употреба на минерални ѓубрива

  Правилно употреба на минерални ѓубрива

  petel baner

  На крајот на зимата и почетокот на пролетта, многу е важно да им се овозможи на растенијата и подобро да ја започнат новата сезона. Она што го одгледуваме во градината, овошните дрвја, виновата лоза, а понекогаш дури и зеленчукот што ја преживеал зимата, потоа украсните грмушки и тревниците бараат додавање на минерални ѓубрива кои ќе им помогнат подобро да ја започнат сезоната на растење на пролет. Погледнете како и кога е најдобро да ги прихраните вашите растенија.

  Веројатно веќе знаете колку е важна храната за правилен и квалитетен развој на растенијата. Сепак, не се користат исти ѓубрива за секое растение. Затоа е важно да се знае дека има неколку видови. 

  Комплексни минерални ѓубрива

  Грануларни минерални ѓубрива може да се користат за исхрана на овошни видови или други дрвенести растенија. Најпознати се оние кои имаат зголемена доза на калиум, како што се ѓубривата со формулација 8:16:24. Најчесто се додаваат на растенијата во доцна есен, поретко во пролет.

  Постојат и минерални ѓубрива како NPK 3×15, кои најчесто се додаваат во рана пролет, на почетокот на сезоната на растење, до март, кога растенијата почнуваат да позеленуваат. Двата вида се сложени ѓубрива кои ги содржат сите елементи неопходни за раст и развој на растенијата.

  Овие ѓубрива се додаваат околу растението во одредена количина. Вообичаено, на помало растение му требаат 30 до 50 грама ѓубриво, што е количината што се вклопува во едната рака. За поголемите растенија, понекогаш е неопходно да се додадат четири грста или 200 грама по стебло.

  При додавање на минерално сложено ѓубриво, тоа треба да се додава на обработливо земјиште, а не на плевелно. Ако е можно, треба да се вгради, односно да се додаде ѓубриво директно во почвата. Ова значи дека треба малку да ја ископате, гребете или претходно да ја оплодите почвата, така што ѓубривото добро се комбинира со него. Во исто време, на овој начин се спречува непотребното испарување. Ѓубривото потоа постепено ќе се раствори и ќе почека до пролетта, кога растението ќе почне да ги активира своите корени.

  Минерални ѓубрива од униформен тип

  Покрај сложените минерални ѓубрива, има и такви кои се од униформен тип. Тие се попознати како ѓубрива КАН или УРЕА и се користат за време на вегетација или интензивен раст на растенијата. Ваквите ѓубрива може да се додадат на растенијата од март, кога почнуваат да го развиваат зелениот дел.

  Што се однесува до украсните градини, треба да знаете дека повеќето дрвенести растенија бараат посложени ѓубрива, додека КАН е многу посоодветен за тревниците.

  Ѓубривата КАН се малку поблаги од оние од претходната категорија, бидејќи содржат 26 или 27% азот. Кога ќе го додадеме околу растението, азотот многу брзо се раствора, па може да има подобар и побрз раст на зелената маса. Можеме да го повториме овој додаток, дури и да го изведеме три пати.

  Ако сакате да го интензивирате растот и развојот на растението, можете да додадете ѓубриво УРЕА. Малку е појако, па се додава во помала количина. УРЕА и КАН може да се додадат на растителни видови во време на интензивен раст на растенијата, во текот на пролетта или почетокот на летото. Се разбира, наводнувањето е задолжително, а добриот дожд исто така може да помогне за подобар раст.

  agrounik

  Во овој период, комплексните ѓубрива NPK 3×15 може да се користат и за додавање на градинарски култури.

  На овој начин депонираме квалитетни и хранливи материи во земјата, што ќе овозможи добар почетен развој на растенијата. Во зависност од тоа кое растение сакате да го нахраните, треба да изберете и ѓубриво.

  Кога станува збор за украсни градини, треба да знаете дека повеќето дрвенести растенија бараат посложени ѓубрива, додека КАН е многу посоодветен за тревниците. Ќе и помогне на тревата да формира подобра густина и да развие подобра трева. Врвното хранење со КАН може да се повторува неколку пати во текот на годината, со задолжително полевање. Најдобро е да престанете да ги храните со азотни ѓубрива во септември.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Покрај споменатите ѓубрива, за исхрана на растенијата се користат и органски ѓубрива, кои можете сами да ги произведувате и тоа е многу лесно!

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img