Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

10.8 C
Skopje
Saturday, May 18, 2024

More
  домаАгро ВестиОранжериите во Банско ќе останат без вода

  Оранжериите во Банско ќе останат без вода

  petel baner

  Оранжериите во струмичкото село Банско може да останат без термалните води со кои се затоплуваат и наводнуваат оранжериите.

  Земјоделците од Банско добиле известување од ЕВН дека без дозвола од Министерството за животна средина нема да може да им ги продолжи договорите за користење на струја за испумпување на вода од бушотините.

  Градинарите кои со децении ја користат топлата вода велат дека веќе неколку години имаат изготвено елаборати за легализација. Поднеле и барање до животна средина, но до сега немаат ниту одговор ниту дозвола. Тие бараат од институциите да најдат начин и да го решат проблемот.

  Agrobot

  Од министерството за животна средина информираа дека земјиштето во реонот Банско се наоѓа на подрачје на веќе доделена концесија за експлоатација на минерална суровина-геотермална вода. И за користење на геотермалната вода земјоделците требало да се договорат со концесионерот.

  – Индивидуалните земјоделци не можат да го остварат водното право. Бидејќи за тоа подрачје веќе е доделена концесија.Но за потребите на оранжериите можат да да обезбедат водно право преку концесионерот. Геотермалните води не може неконтролирано да се користат. Употребата на бунарските објекти и користење на вода не подлежи на Закон за постапување со бесправно изградени објекти- информираа од Министерството за животна средина.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Оранжериите во Банско веќе се посадени со зеленчук, а во дел од нив започна и бербата. Од овие површини егзистираат половина од домаќинствата во селото или околу 2000 лица.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img