Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

16.8 C
Skopje
Tuesday, February 27, 2024

More
    домаАгро ЗабаваРецепт: Посни крофни

    Рецепт: Посни крофни

    Agrobot

    Велигденските пости се во тек, па доколку постите засладете се со посни крофни кои се меки и ароматични.

    Овие посни крофни се лесни за подготовка, а по вкус можете само да ги посипете со шеќер во прав или да ги комбинирате со некој мармалад.

    Состојки:

    petel baner

    200 мл млака вода
    10 гр сув квасец
    2 лажици шеќер
    200 мл кисела вода
    150 мл масло
    600 гр брашно
    1 лажичка сол
    2 кесички ванилин шеќер
    рендана кора од портокал

    Подготовка:

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Во сад ставете вода, квасец, шеќер и една лажица брашно. Се меша и се остава 10 минути да се активира квасецот. Потоа додадете кисела вода, масло, ванилин шеќер, рендана кора од портокал, половина од брашното и сол. Соединете, па додадете го преостанатото брашно и замесете тесто. Покријте и оставете на топло место да нарасне околу половина час. Потоа на набрашнета површина замесете го тестото кратко, а потоа со чаша или кружен калап извадете ги формите. Покријте ги со крпа и оставете ги уште 10 минути. Потоа спуштете ги крофните во врелото масло. Намалете ја температурата и пржете додека не добијат убава златна боја.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

    tigar.mk baner
    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img