Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

14.8 C
Skopje
Saturday, May 25, 2024

More
  домаАгро советиКако да ја заштитите живината од предатори?

  Како да ја заштитите живината од предатори?

  petel baner

  Многу е важно да ја заштитите вашата живина од сите потенцијални предатори. Постојат неколку начини да го направите ова. Еден од најефикасните се оградување и затворање, до употреба на електрични огради и обука.

  Иако можеби нема да ви се допадне, спречувањето на напади од предатори е еден од клучните аспекти на одгледувањето живина. Со оглед на бројот на предатори кои вклучуваат лисици, ласици, јазовци, змии, соколи и стаорци, многу е важно да знаете какви опасни животни живеат во областа во која се наоѓате.

  Домашните кокошки се многу лесен плен, земајќи ја предвид нивната еволуција и начинот на одгледување, па затоа не се „опремени“ со ефективни вештини за преживување. Токму поради оваа причина просторијата за чување кокошки мора да биде ефикасно обезбедена. Експертите предлагаат кокошарникот да се прави исто како вашата куќа, односно од исти или слични материјали.

  Подолу можете да прочитате уште шест совети за тоа како ефикасно да обезбедите дом за вашите кокошки.

  Поставете соодветна ограда

  Првиот чекор кон ефективна одбрана е добрата ограда. Оградата што обично се користи за затворање на кокошки не е пречка за гладната лисица или јазовец. Затоа се препорачува да се користи поцврста и подебела жица за оградување. Идеално, оградата треба да биде закопана половина до еден метар под земјата за да се спречи копање и лесно избегнување на вашата прва линија на одбрана.

  Исто така, се препорачува да се ископа ров до оградата што содржи материјал што ќе го обесхрабри копањето. Сите дупки во кокошарникот треба да се затворат за да се спречат змиите и стаорците да дојдат до јајцата.

  Затворете ја живината во текот на ноќта

  Во текот на ноќта, многу е важно кокошките да се затворат во објектот. Ова е особено важно кога не сте присутни и сами ги надгледувате. Доволно е да поставите некој механизам на вратата што нема да може лесно да се отвори.

  Обезбедете им безбеден покрив

  Во регионите каде што најголемата опасност претставуваат птиците, соодветен покрив ќе биде најголемата пречка за различните предатори. Откако ќе се заштитите од земја, добар покрив ќе ги спречи грабливките во текот на денот и бувовите ноќе да дојдат до вашата живина. Една од ефективните форми на заштита е металниот покрив, бидејќи поради лизгавата површина и цврстината на материјалот, птиците нема да можат да го пробијат. Друго решение е силна жичана мрежа која се поставува над површината каде што престојуваат кокошките.

  Истренирајте ги да не талкаат

  Еден начин да ги спречите вашите кокошки да талкаат надвор од кокошарникот е да ги научите секогаш да влегуваат во заштитен простор. И тоа со хранење непосредно пред затворање. Ако го повторите овој процес неколку пати, тие ќе доаѓаат сами во кокошарникот секоја вечер.

  Agrobot

  По хранењето, преостанатата храна треба да се исчисти, а остатокот од храната да се чува во добро затворени садови за да не зарази други животни.

  Инсталирајте светло за сензор за движење

  Пожелно е, доколку е изводливо, да се постави светло кое се активира со движење околу кокошарникот. Многу предатори, кои ловат исклучиво ноќе, можат да бидат избркани од ненадејното присуство на силна светлина. Ова е многу ефикасно кога станува збор за стаорци. Исто така, покрај изненадувачкиот ефект, ова може да ви го привлече вниманието на фактот дека животно се движи во близина на вашата живина.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Изберете добра позиција за кокошарник

  Локацијата е многу важна кога планирате да изградите кокошарник. Обидете се да го поставите што подалеку од дрвја или висока трева. Редовно косете ја тревата околу објектот, бидејќи на тој начин се намалува површината каде што може да се сокријат предаторите.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img