Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

20.8 C
Skopje
Friday, July 19, 2024

More
  домаАгро ВестиБројот на фарми опаѓа: за 15 години има 5,3 милиони помалку

  Бројот на фарми опаѓа: за 15 години има 5,3 милиони помалку

  petel baner

  Бројот на фарми опаѓа – Последните податоци покажаа драстично намалување на земјоделските стопанства. 5,3 милиони помалку за 15 години.

  Европскиот завод за статистика Евростат во својот извештај најави драстичен пад на бројот на земјоделски стопанства во Европската унија. Во 2020 година е забележана бројка од 9,1 милиони. Се проценува дека во однос на 2005 година нивниот број е намален за 5,3 милиони или 37 отсто.

  Тие можат да се класифицираат според активностите кои доминираат во приходите. Некои фарми остваруваат приходи од различни дејности и се работи за мешано земјоделство, додека специјализираните остваруваат приход од земјоделски култури или сточарство. Земјоделската специјализација се однесува кога една дејност претставува најмалку две третини од вкупното стандардно производство на фармата.

  2,6 милиони помалку мешани фарми

  Најголемо намалување на бројот е забележано кај мешовитите. Имаше 2,6 милиони помалку од нив, додека падот за сточарските фарми беше 1,6 милиони, а за помалку специјализираните фарми 0,9 милиони. Во 2020 година имаше речиси три петини или 58 проценти од фармите категоризирани како специјализирани.

  Од нив 34 отсто биле обработливи, 22 отсто трајни култури и два отсто градинарство. Малку повеќе од една петтина или 22 отсто се добиток. Млекарниците сочинува пет проценти од сите фарми. Следат сточарството и гоење, живинарството, овците, козите и другиот добиток на пасење, по 4 отсто.

  Во 2020 година, нешто помалку од една петтина од сите фарми или 19 отсто биле на мешани фарми. Ова значи дека тие имале повеќе култури и/или добиток без ниту една активност што претставува најмалку две третини од стандардното производство. До еден процент не може да се класифицираат затоа што се независни по природа или затоа што произведуваат стоки за кои не може да се пресмета стандарден аутпут.

  Поголемиот дел од површината под земјоделски култури

  Половина од искористената земјоделска површина на ЕУ, или 52 отсто, беше на земјоделски фарми специјализирани за земјоделски култури. Една третина или 33 отсто припаѓале на добиток, а остатокот од 15 отсто на мешано. Голем број на земјоделски стопанства е забележан во многу земји од Источна Европа.

  agrounik

  За Бугарија е 73, за Унгарија 72 и за Романија 67 отсто.

  Слична ситуација има и во медитеранските земји како Грција каде има 74 отсто, Малта 63 отсто и Хрватска 61 отсто. Ова често се одразуваше на поволни услови за одгледување на одредени видови жита, овошје и/или маслинки.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Сточарските фарми беа позастапени во неколку земји од северозападна Европа. Најмногу во Луксембург, 82 отсто од сите фарми, во Ирска 79 и Холандија 58 отсто.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img