Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

12.8 C
Skopje
Saturday, March 2, 2024

More
  домаАгро советиДобри маслинки - лошо масло? Можно е, прочитајте како!

  Добри маслинки – лошо масло? Можно е, прочитајте како!

  Agrobot

  Дури и кај производителите постои став дека бербата на маслинки значи и крај на сите тешкотии поврзани со болести и штетници на ова растение. Но, ваквото тврдење е само делумно точно. Дел од микроорганизмите при бербата може незабележано да се лизнат до магацинот и таму, се разбира, доколку има поволни услови, да предизвикаат одредена штета. Таквите организми ги дефинираме како причинители на болести на складирање бидејќи тие се развиваат во плодот за време на складирањето.

  Некои од најзначајните и најчестите се претставниците на родовите: Penicillium, Alternaria, Aspergilus, Fusarium, Cladosporium итн. Нивното присуство доведува до намалување на бројот на пероксид и зголемена содржина на слободни масни киселини во добиеното масло. Покрај тоа што негативно влијаат на квалитетот на маслото, овие организми можат да предизвикаат сериозни здравствени последици за луѓето со излачување на микотоксини во маслото или конзервираните маслинови плодови.

  petel baner

  Тие се нетоксични, тератогени, генотоксични, имаат негативен ефект врз имунолошкиот систем и слично. Активноста на микроорганизмите кои предизвикуваат гниење на плодовите маслинки, а со тоа и природно го намалуваат квалитетот на маслото, се зголемува доколку плодовите биле претходно заразени или нападнати од некои инсекти. Исто така, механичкото оштетување на плодовите предизвикано од бербата или некои други абиотски фактори доведува до зголемена микробна активност. Овие габи најчесто напаѓаат зрели, па дури и презрели плодови, предизвикувајќи кружни или потонати дамки. Најчеста причина за гниење на овошјето е пеницилиумот, кој често се поврзува со маслиновиот молец.

  Докажано е дека маслиновата мушичка има индиректно влијание врз штетната микрофлора на плодот

  Во оние области каде што веќе е забележано оштетување на плодовите, се предлага претходна берба. Иако претходна жетва може да значи и губење на одредена количина масло, таа веројатно ќе биде поквалитетна. Се препорачува да се обработат плодовите што е можно поскоро по бербата. Секое продолжување на обработката дополнително го намалува квалитетот на маслото. Многу експерти веруваат дека обработката треба да биде само 4 до 5 часа по бербата. Но, тоа е главно тешко да се направи.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  На состојбата и квалитетот на плодовите влијае и начинот и техниките на берба. Затоа, не е важно дали плодовите ќе ги береме рачно, што е и најбавната опција, или тоа ќе го правиме со шејкери, со собирање плодови од земја, со удирање гранки или со комбинација на неколку различни техники. Во секој случај, треба да се нагласи дека рачното берење значи најмало оштетување на маслинките.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img