Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

23.7 C
Skopje
Thursday, July 18, 2024

More
  домаАгро колумнаКомпирова златица

  Компирова златица

  petel baner

  Компирова златица Leptinotarsa decemlineata

  Има тело долго просечно 10 мм.

  Телото е кафеножолтеникави, на стомакот повеќе црвенкасто.

  Поткрилата е жолто со по пет долги пруги.

  На надвратникот се наоѓаат 11 црни пеги со различен облик.

  Личинките се со ружицаста боја со црна глава.

  Личинките од 1 и 2 стадиум се долги до 4. 0 мм, а личинките 3 и 4 стадиум подолги од 4 мм.

  Јајните легла се наоѓаат на опаќината на листот и содржат 25 – 80 јајца долги 1, 2 мм кои се поставени едно до друго со жолта боја.

  Имагото презимува во почвата.

  Кога температурата на длабочина од 10 цм се загрее на 14, 5 степени или кога температурата на воздухот ќе помине 14 – 15 степени почнува масивна појава на имаго.

  По излагањето женките веднаш не морат да се хранат можат 10 дена да бидат и без храна.

  Женките ги полагаат јајцата по 30 или повеќе денови. Дневно може да снесе 5 – 70 јајца, а вкупно 300 – 1100 јајца, со тоа што во топлипериоди повеќе во ладните помалце.

  Развојот на јајцата трае 5 – 16 дена.

  Поголем број на испилувања има кога е пониска релативната влажност.

  Личинките се пресоблекуваат три пати и преоѓаат низ 4 стадиуми на развој.

  Развојот трае 14 – 22 дена напролет и 12 – 18 дена летото.

  Развојот на првиот стадиум трае 3 – 4 дена,

  Развојот 3 – 7 дена на вториот, 4 – 8 дена на третиот, 5 – 11 дена на четвртиот.

  Развојот од јајце до имаго трае педесетина дена.

  Компирова златица – Препорака за борба против овој штетник:

  Actara 25 WG

  Alverde

  Confidor SL 200

  Decis EC-2,5

  Pyrinex 48 EC

  agrounik

  Proteus 110 OD

  Pyrinex 25 MF

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Calypso SC 480

  За повеќе корисни стории посетете не на веб страната на земјоделие.мк , како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img