Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

19.8 C
Skopje
Sunday, June 16, 2024

More
  домаАгро советиНамалете ја штетата предизвикана од голиот полжав: Еве каде се прават најчестите...

  Намалете ја штетата предизвикана од голиот полжав: Еве каде се прават најчестите грешки

  petel baner

  Забележливо е дека земјоделските производители имаат проблем со голиот полжав, особено во пластеници каде се одгледува зелена салата, ново никнат или пресаден зеленчук. За да се намали штетата, потребно е многу трпение.

  Познато е дека полжавите најмногу го напаѓаат зеленчукот, но не ги избегнуваат ниту цвеќињата. Активни се ноќе на релативно ниска температура од четири степени нагоре. Затоа оранжериите се најранливи на крајот на зимата и во раната пролет. Во нашиот регион најголеми штети предизвикуваат полските полжави, а потоа големите полжави. Полските полжави се почести, кога се испружени, долги се околу три сантиметри. Тие се со иста боја како почвата и често се покриени со грутки, па тешко се гледаат кога се во мирување. Интересно е тоа што во периодот кога голиот полав може да предизвика значителна штета во стаклена градина, ги има помалку отколку на надворешната страна на фолијата. Во околината на објектот често имаат добри услови за живеење, има празни гајби, вреќи со компост, стари фолии, плевел. Никој не ги уништува овде, затоакога ќе се отвори вратата од фолијата, тие лесно влегуваат во стакленикот.

  Ноќни штетници

  Тие предизвикуваат директна и индиректна штета навечер. Во првиот случај, тие го гризаат микробот или ги оштетуваат младите и возрасните растенија, а во вториот случај, пренесуваат разни растителни болести. Штетата што ја предизвикуваат на постарите растенија овозможува навлегување на паразити, кои предизвикуваат гниење. Се случува некои растителни видови да бидат штетни само кога се млади, а кога ќе се развијат да се избегнуваат поради соланин, капсаицинот и други материи кои се токсични за нив.

  agrounik

  За да се намали штетата предизвикана од голиот полжав, потребно е многу трпение. Почвата мора да биде длабоко обработена, за да се уништат нивните скривалишта. Искористената амбалажа, фолиите и алатките треба да се отстранат од стакленикот. Плевелите треба да се уништат во областа и да се избегнуваат други растителни видови помеѓу двата објекти. Врз основа на животниот циклус и навиките на овие животни, најдобро е механички да се уништат. Секое утро полжавите кои се сокриле се собираат од внатрешната и надворешната страна на стакленикот. Со увид во објектот и таму треба да се откријат и уништат нивните живеалишта. На последно место е хемиската заштита.

  Мамки и грануларни препарати

  Кај нас може да се најдат мамки и зрнести препарати, а хемиската заштита е поразновидна во светот. Се користат биолошки методи, односно мекоцициди со активни супстанции од растително потекло. Се користат двапати со интервал од 14 дена.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Гранулите се доста сигурни, но одгледувачите на зеленчук често ги користат погрешно и не постигнуваат добри резултати. Наместо внимателно да ги посипете околу секое растение, тие се ставаат во купови, кои ги одбиваат полжавите.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img