Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

3.8 C
Skopje
Friday, December 8, 2023

More
  домаАгро ВестиНови правила на ЕУ за означување на мед

  Нови правила на ЕУ за означување на мед

  Agrobot

  Ознаката за потекло „мешавина од мед од ЕУ и надвор од ЕУ“, која со години ги збунуваше потрошувачите и отвора простор за измами, сега е минато. Европската комисија објави предлог за измена на директивата за означување на мед. Ова е најважната регулатива со која се регулира продажбата на оваа храна во Европа.

  ЕУ е на прагот на голема победа за потрошувачите и пчеларите. Конечно ќе бидат заштитени од измама и нелојална конкуренција.

  petel baner
  – Сè уште не е сè завршено. Комисијата предложи на етикетата да бидат наведени сите земји од кои потекнува медот, но сметаме дека тоа не е доволно. Ќе се бориме земјите на потекло да бидат наведени според уделот на медот, од најголеми до најмали. Ако, на пример, најмногу мед во пакувањето е од Кина, прво треба да се наведе. Во спротивно, повторно ќе има простор за измами.

  Досега беше можно производ со еден процент мед произведен во Европа и 99 отсто увезен да биде означен како „мешавина на мед од ЕУ и надвор од ЕУ“. Истата етикета беше на амбалажата во обратен случај – ако поголемиот дел од тој мед е произведен на пазарот во ЕУ. Истовремено, објавено е заедничко истражување на европските пазарни инспекторати. Покажало дека дури 43 отсто од примероците земени во европските супермаркети во 2021 и 2022 година содржат шеќерен сируп. Станува збор за голем пораст на фалсификувањето. Тоа го покажува податокот дека во 2017 година шеќерен сируп бил пронајден само во 14 отсто од контролираните мостри. Последните податоци покажуваат дека од 123 странски компании кои извезуваат мед на пазарот на ЕУ, во дури 70 примероците не ги почитувале прописите бидејќи содржеле шеќерен сируп. Најголем дел од овие увозници, од кои 20, потекнуваат од Кина, додека останатите се од Украина, Аргентина, Бразил…

  – Дојде до тој степен што шансата потрошувачите да бидат измамени при купувањето мед е и до 50 проценти. Тоа е недозволиво на регулиран пазар. Покрај новите правила за означување на потеклото на медот, сметаме дека мора да се зајакне и инспекцискиот надзор. Измамниците користат се пософистицирани методи за фалсификување мед.

  Инспекциите треба да бидат опремени за да можат да откријат ултрафилтриран „мед“, во кој практично нема полен, како и оние што се третираат на високи температури над 40 степени. Тоа е производ кој го имитира медот, а се произведува по метод на забрзано испарување. Предлогот за измени на директивата за мед сега се доработува и го одобрува Европскиот парламент. Европратениците ќе имаат можност да го променат и да воведат амандмани. Се очекува предлогот да биде усвоен до крајот на оваа година. Важно е да се напомене дека ЕУ не произведува доволно мед за да го задоволи сопствениот пазар и увезува околу 40 отсто од трети земји. Ова доведе до тоа европските производители да се борат со зголемување на увозот по ниски цени, особено од Кина.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Една анализа спроведена помеѓу ноември 2021 и февруари 2022 година покажа дека 46 отсто од 320 примероци увезен мед биле „веројатно фалсификувани“. Иако методот на тестирање беше недоволен за да се утврди фалсификување, тој дава идеја дека примероците се „осомничени дека се фалсификувани“. Затоа не се во согласност со Директивата на ЕУ за мед. Медот природно содржи шеќери и според правилата на ЕУ за ова прашање, тој мора да остане чист. Не може да се додаваат никакви состојки во него. Извалканост се случува кога состојки како што се вода или евтини шеќерни сирупи се вештачки додадени за да се зголеми волуменот на медот. Најголем број на сомнителни пратки потекнуваат од Кина (74 отсто), но медот со потекло од Турција има најголем релативен удел на сомнителни примероци (93 отсто).

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img