Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

14.8 C
Skopje
Saturday, May 25, 2024

More
  домаАгро советиПламеница на пиперката

  Пламеница на пиперката

  petel baner

  Пламеница на пиперката

  Една од пораширените болести кај пиперката е пламеницата(phitophtora capsici).

  За разлика од други видови на пламеници кај растенијата кои се шират по воздушен пат, оваа пламеница се шири со помош на водата , по површината на почвата.

  На местото на заразата доаѓа до некроза(сушење) кое постепено добива прстенеста форма.

  Како резултат на ваквото сушење возрасните растенија постепено почнуваат да венат, за на крај целосно да се исушат.

  Бидејќи оваа болест се пренесува површински со помош на водата, тогаш најдобра заштита преставува спречување на влажење на стеблото кај растениетоза време на наводнувањето.

  Превентивно може да се третираат растенијата и со некои фунгициди против пламеници кај растенијата.

  На крај би сакал уште еднаш да потенцирам дека најдобра заштита на растенијата пипер од пламеница е превенцијата, односно при наводнувањето не треба да се топат(навлажнуват) стеблата на растенијата.

  Agrobot

  Пламеница на пиперката

  Оваа е сосема накратко за оваа економска значајна болест кај пиперката, а вие во колку сакате да добиете бесплатни дополнителни информации слободно пишете ми.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Игор Ивановски

  За повеќе корисни стории посетете не на веб страната на земјоделие.мк , како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img