Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

22.8 C
Skopje
Thursday, June 1, 2023

More
    домаАгро ЗабаваРецепт: Домашно маскарпоне сирење

    Рецепт: Домашно маскарпоне сирење

    Маскарпоне e крем сирење направено од кравјо млеко. Може да се користи свежо, како и за подготовка на разни сосови и креми за торти и колачиња.

    Маскарпоне е кремасто, слатко, со богат и претставува најважната состојка во популарниот колач тирамису и многу други колачи.

    Потребни состојки:

    1,5 литри млеко

    300 гр кисела павлака

    лажичка морска сол

    исцеден сок од два лимона

    Загрејте го млекото, павлаката и солта на среден оган и често мешајте за да не загори. Не дозволувајте смесата да зоврие, туку само загревајте ја на приближно 90 степени. Треба да биде за околу 15 минути.

    Додадете сок од лимон и промешајте полека. Тргнете го тенџерето од оган и оставете да стои околу пет минути. Комбинацијата на киселина и топлина ќе предизвика коагулација на млекото, така што ќе ги оддели цврстата маса и сурутката.

    Ставете густа цедалка и брз неа газа, полека истурете ја мешавината од сурутка. Оставете да отстои 20-тина минути и повремено исцедете ја сурутката.

    Смесата треба да биде добро стисната и по можност да биде закачена на нешто, за да може вишокот на течност да излезе од неа. Најдобро е да стои така најмалку 10 часа. Ова домашно маскарпоне може да стои во фрижидер до четири дена.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img