Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

6.8 C
Skopje
Wednesday, October 2, 2024

More
    домаАгро ЗабаваРецепт: Домашно маскарпоне сирење

    Рецепт: Домашно маскарпоне сирење

    petel baner

    Маскарпоне e крем сирење направено од кравјо млеко. Може да се користи свежо, како и за подготовка на разни сосови и креми за торти и колачиња.

    Маскарпоне е кремасто, слатко, со богат и претставува најважната состојка во популарниот колач тирамису и многу други колачи.

    Потребни состојки:

    Otkup na kompiri

    1,5 литри млеко

    300 гр кисела павлака

    лажичка морска сол

    исцеден сок од два лимона

    Загрејте го млекото, павлаката и солта на среден оган и често мешајте за да не загори. Не дозволувајте смесата да зоврие, туку само загревајте ја на приближно 90 степени. Треба да биде за околу 15 минути.

    agrounik

    Додадете сок од лимон и промешајте полека. Тргнете го тенџерето од оган и оставете да стои околу пет минути. Комбинацијата на киселина и топлина ќе предизвика коагулација на млекото, така што ќе ги оддели цврстата маса и сурутката.

    Ставете густа цедалка и брз неа газа, полека истурете ја мешавината од сурутка. Оставете да отстои 20-тина минути и повремено исцедете ја сурутката.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Смесата треба да биде добро стисната и по можност да биде закачена на нешто, за да може вишокот на течност да излезе од неа. Најдобро е да стои така најмалку 10 часа. Ова домашно маскарпоне може да стои во фрижидер до четири дена.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img