Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

20.8 C
Skopje
Sunday, June 16, 2024

More
  домаАгро советиСовети за правилно ѓубрење на пипер

  Совети за правилно ѓубрење на пипер

  petel baner

  Пиперката треба да се ѓубри со органски и минерални ѓубрива поради големите потреби за хранливи материи, долга вегетација и одгледување во услови на наводнување.

  Свежите ѓубрива се користи од 40 до 50 т/ха (под есенска длабока обработка), прегорено може да се распрсне во пролет и 20-30 т/хa.

  Количината на минерални ѓубрива зависи од планираниот принос, плодноста на почвата, сортата, начините на производство и содржината на хранливи материи во растението.

  Пиперките апсорбираат најмногу калиум и азот.

  Приносот од 10 т апсорбира 40-60 кг азот, до 20 кг фосфор и 49-80 кг калиум.

  Најчесто се ѓубри со ѓубрива со 120 до 140 кг азот, 80 до 100 кг фосфор и 100 до 160 кг калиум по хектар. Внесувањето на минералните ѓубрива треба да биде подредено на начинот на производство и целта на производството.

  Според повеќето експерти, 30-50% од вкупните потреби за хранливи материи треба да се даваат во форма на основно ѓубриво. А остатокот како врвна прихрана на секои 4-6 недели.

  На почви богати со хумус, ѓубривата може да се нанесуваат наесен како основно ѓубриво. На почви со помала плодност, мал дел од хранливите материи се дава во форма на основно ѓубриво, а остатокот при прихраната.

  agrounik

  Кај градинарските пиперки се применуваат 1/2 азотни и 2/3 фосфорни и калиумови ѓубрива. Другата половина од азот се дава во форма на две прихранувања, првото се изведува 3-4 недели по садењето. Односно во фаза од 6-10 листови, а второто во цветањето. Остатокот од P и K (фосфор и калиум), преостанатата третина, се дава во второто прихранување (фаза на цветање).

  За да се добијат високи приноси, потребно е интензивно ѓубрење со кристално ѓубриво. При што се смета дека нормалната количина на хранливи материи потребна за 40-50 т/ха плод е следнава:

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  250-300 кг/хa N (100 кг пред пресадување)
  100-150 кг/ха P2O5
  200-300 кг/ха K2O
  110-160 кг/хa CaO (Особено важно да се избегне појава на темни дамки на плодот. Што може значително да го намали приносот).

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img