Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

10.8 C
Skopje
Wednesday, April 24, 2024

More
    домаАгро ВестиМесо од лабораторија е 25 пати поштетно за климата отколку говедското

    Месо од лабораторија е 25 пати поштетно за климата отколку говедското

    petel baner

    Месо од лабораторија се добива со растење на животински клетки. Се верува дека овој начин на производство ќе има бројни придобивки за планетата, пред се преку намалување на јаглеродниот отпечаток. Но, едно ново истражување покажува дека месо од лабораторија е дури 25 пати поштетно за климата од говедското.

    Процесот на производство на лабораториско месо е позајмен од регенеративната медицина. Таа беше развиена од професорот Марк Пост од Универзитетот во Мастрихт, кој претходно работеше на ткиво на човечко срце. Пост го одгледува првиот хамбургер во 2013 година.

    Клетките за развој на месо се биопсија од животното и потоа се ставаат во топол, стерилен сад со раствор наречен медиум за раст. Ова средство содржи хранливи материи: соли, протеини, јаглени хидрати, витамини и амино киселини.

    Клетките се удвојуваат на секои 24 часа, а од мал примерок со текот на времето се создаваат милијарди од нив. Тие формираат примитивни мускулни влакна и ткиво што може да се користи. Постапката може да се изврши со клетки од различни животински видови. На пример, за производство на говедско месо, се користат матични клетки од крава.

    На прв поглед, ова изгледа како совршено решение за животната средина. Нема потреба од масовно одгледување на добиток, за што е потребно големо количество храна и вода и зафаќање на голема површина. Со намалување на обемот на сточарството, се намалуваат и емисиите на метан и азотни оксиди. Меѓутоа, што се случува кога ќе започне масовното индустриско производство?

    Резултатите од истражувањето спроведено од научниците од Одделот за наука и технологија за храна на Универзитетот во Калифорнија, Дејвис, покажуваат дека масовното производство на лабораториско месо ќе има 25 пати полошо влијание врз климата отколку обичното сточарство. Студијата е објавена на серверот bioRxiv, но сè уште не е рецензирана.

    – Во моментов, месните производи базирани на животински клетки се произведуваат во мал обем и со економска загуба. Меѓутоа, компаниите имаат намера да се индустријализираат и масовно да се произведуваат – се вели во студијата.

    Масовното производство подразбира големи, енергетски интензивни постројки. Научниците ја процениле количината на енергија потребна за различни фази на производство на месо во лабораторија и ја споредиле со параметрите од производството на говедско месо.

    Agrobot

    Научниците открија дека при производството на еден килограм лабораториско месо во атмосферата се испуштаат од 246 до 1.508 килограми јаглерод диоксид. Тоа е четири до 25 пати повеќе CO2 од емисиите од производството на говедско месо.

    Сингапур моментално е единствената земја во светот која одобри продажба на лабораториско месо. Управата за храна и лекови на Соединетите Американски Држави го прогласи овој производ за безбеден за човечка исхрана. Се отвора можноста за негова продажба во САД на почетокот на оваа година.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Од првиот хамбургер во 2013 година до крајот на 2022 година, основани се над 150 компании кои се занимаваат со одгледување месо во лабораторија. Експертите очекуваат дека во следните 10 години лабораториското месо ќе стане вообичаено и ќе го заземе своето место во фрижидерите на многу луѓе ширум светот.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img