Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

30.8 C
Skopje
Wednesday, June 19, 2024

More
  домаАгро ВестиОбјавен е јавниот повик за поддршка на мали дестилерии

  Објавен е јавниот повик за поддршка на мали дестилерии

  petel baner

  Денеска, на веб страната на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопантсво, објавен е јавен повик за финансиска поддршка на мали дестилерии.

  Поддршката за малите дестилерии произлегува од Програмата за финансирање на микро земјоделски производители на вино и алкохолни пијалаци. Ова е нова мерка за поддршка, која за прв пат започнува со реализација од оваа година.

  Целта на програмата е поддршка на земјоделските стопанства во остварување на додадена вредност во примарното производство. Развој на производи со традиционални карактеристики и зголемување на конкурентноста. Како и развој на семејни бизниси од областа на производство на жестоки алкохолни пијалаци.

  Висината на финансиската поддршка изнесува до 300.000 денари по корисник. Средствата можат да бидат искористени за набавка на опрема за производство на жестоки алкохолни пијалаци и ангажирање на стручно лице, технолог за производство на алкохолни пијалаци.

  Право на учество на јавниот повик имаат земјоделски стопанства регистрирани во Електронскиот регистар во царинската управа како земјоделци–мали производители на жестоки алкохолни пијалаци, или регистрирани во Електронскиот регистар во царинската управа како мали независни производители на етил акохол и жестоки алкохолни пијалаци за комерцијални цели–мали дестилерии, согласно Правилникот за начинот на оданочување со акциза на алкохол и алкохолни пијалаци и тутунски производи.

  Крајниот рок за доставување на барањата за финансирање е 30 дена од денот на објавувањето на јавниот повик.

  Министерот Николовски денеска беше во посета на мaла дестилерија во Неготино од каде го најави повикот. Ги повика сите заинтересирани производители на жестоки алкохолни пијалоци да аплицираат и да ја искористат поддршката.

  „Преку оваа нова мерка уште еднаш на дело докажуваме дека сме министерство кое го слуша гласот на земјоделецот. Токму оваа нова мерка за поддршка на малите дестилерии доаѓа како барање од земјоделците при нашите теренски средби. Мерка во чие креирање беа вклучени и консултирани земјоделците, малите производители на жестоки алкохолни пијалаци. Денес токму од терен, од малата дестилерија на Влатко Стојанов во Неготино го најавуваме почетокот на јавниот повик за поддршка на малите дестилерии. До сега имаме регистрирани 23 мали дестилерии, но ги бележиме и првите здруженија на мали дестилерии. Токму затоа очекувам  овој јавен повик да предизвика голем интерес кај малите производители на алкохолни пијалаци и максимална искористеност на поддршката која ја ставаме на располагање за набавка на опрема за производство“ изјави министерот Николовски и притоа искажа очекување малите дестилерии да го достигнат успехот на малите винарии.

  agrounik

  Ги повикуваме сите заинтереисрани земјоделски стопанства, кои ги исполнуваат условите на овој јавен повик, навремено да аплицираат. Да ја искористат оваа можност која министерството ја става на располагање.

  Повеќе информации за повикот, на следниов линк:

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  https://www.mzsv.gov.mk/Events.aspx?IdRoot=1&IdLanguage=1&News=2980

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img