Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

19.8 C
Skopje
Wednesday, June 19, 2024

More
  домаАгро советиКрваво виме кај кравите - нова болест, причините не се познати

  Крваво виме кај кравите – нова болест, причините не се познати

  petel baner

  Крваво виме – Болеста е придружена со спорадични промени, одумирање на кожата, силно чешање и, во некои случаи, лижење и самоповредување, гризење на брадавиците. Кои се другите симптоми?

  Исхемичната некроза на вимето се јавува се почесто кај млечните крави. Симптомите пријавени од сточарите се рани на долната третина од цицката што напредуваат до дното на вимето, според  Агрархеуте.

  Болеста е придружена со спорадични промени, деградирање на кожата, силно чешање и, во некои случаи, лижење и самоповредување, гризење на брадавиците. Може да се појави изразен едем (оток). Особено загрозени се јуниците кои се лижат и касаат додека не прокрварат. Често ги погодува првотелните јуници, но може да се појави и во подоцнежните лактации.

  Маститисот не е единствениот предизвикувач

  Во моментов нема терапија за оваа болест. Причините за потеклото, развој и ширење се непознати. Се дискутираат различни пристапи, но сè уште нема доволно докази.

  Се сомнева дека се јавува поради истовремена појава на воспаление помеѓу половините на вимето, Мортеларовата болест (дигитален дерматитис) и панаритиум (пукната кожа на цуцлата). Потоа поради дејство на разни бактерии и/или вируси. Една од причините може да бидат патогени кои предизвикуваат некроза на шепите, но и инфекција со S. aureus и бовин херпес вирус 4 BoHV-4.

  Техниката на молзење е исто така сомнителна

  Се повеќе се сомнева дека оперативните фактори или оние поврзани со млекото играат улога во болеста. Се претпоставува дека причините може да се најдат во применетата техника и прекумерното молзење.

  Друг фактор е слепото молзење, кога вакуумот работи дури и по молзењето. Ова доведува до појава на едем, многу отечени брадавици.

  agrounik

  Различни средства за дезинфекција и средства за перење може да имаат иритирачки ефект, пред се општата употреба на пероцетна киселина.

  Исхраната е важен фактор во развојот на исхемична некроза. Проблематично е кога е богат со енергија и сурови протеини, како и со вишок калиум.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Потребни се дополнителни истражувања за да се пронајдат превентивни мерки или да се одреди план за терапија. Во Германија, сточарите ќе бидат поканети да пријават такви случаи за да продолжат со истражувањето.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img