Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

18.8 C
Skopje
Thursday, May 2, 2024

More
    домаАгро ЗабаваРецепт: Печени млади компири со сенф и рузмарин

    Рецепт: Печени млади компири со сенф и рузмарин

    petel baner

    Почна сезоната на млади компири, а овој рецепт дефинитивно ќе ве воодушеви вас, но и вашите најблиски.

    Лесен рецепт за ароматични печени млади компири кои се одличен прилог со пилешко месо, бифтек или јунешко месо.

    Потребни состојки:

    • млад компир – количина по потреба
    • морска сол – по вкус
    • бибер – по вкус
    • маслиново масло
    • 1 лажица сенф
    • 1 лажица мед
    • рузмарин

    Начин на подготовка:

    Загрејте ја рерната на 200 Целзиусови степени. Измијте ги компирите и исушете ги, а тавата обложете ја со хартија за печење.

    Пресечете ги компирите на половина (ако се поситни) или на четвртини (ако се покрупни), ставете ги во тавата, посолете ги и зачинете со бибер.

    Од гранчињата извадете ги игличките рузмарин, исечкајте ги ситно и ставете ги врз компирите.

    Agrobot

    Во посебна чинија измешајте сенф, мед и маслиново масло и со ваквата смеса прелијте ги компирите, а потоа сето тоа добро измешајте го (најдобро со раце за да се нанесе смесата рамномерно).

    Ставете го компирот во рерна и печете околу 45 минути (зависи од јачината на рерната). По 25 минути, промешајте го малку компирот и вратете го во рерна.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Готовиот компир послужете го додека е топол како прилог.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img