Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

19.8 C
Skopje
Wednesday, September 27, 2023

More
  домаАгро ВестиДоделени решенија за финансиска поддршка за набавка на трактори

  Доделени решенија за финансиска поддршка за набавка на трактори

  Petel.mk

  Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги додели првите 64 решенија за одобрување финансиска поддршка за набавка на трактори од Програмата за финансиска поддршка во руралниот развој.

  Решенијата беа доделени на земјоделци од Прилеп и околните прилепски села.

  По приемот на решенијата земјоделците имаат рок до 10 дена да ги посетат просториите на Агенцијата за финансиска поддршка и да потпишат договор по што би ја реализирале својата инвестиција.

  -Поддршката која ќе ја добијат прилепските земјоделци преку програмата за рурален развој за набавка на нова механизација, односно набавка на нови трактори изнесува 47.5 милиони денари. Досега одобрени се вкупно 730 апликации по оваа мерка за што се одвоени 500 милиони денари.

  Со ваквата поддршка директно помагаме во процесот на модернизација на земјоделската механизација, намалување на трошоците за обработка на површините а со тоа и зголемување на конкуретноста на македонските земјоделци, истакна директорот Бачовски.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Финансиската поддршка се доделува по принцип на кофинансирање на вкупните прифатливи трошоци во висина од 50 – 75 отсто.

  По добивање на решенијата и склучување договор со Агенцијата, корисниците на финансиската поддршка во рок не подолг од 120 дена треба да достават барање за исплата со пропратна документација по што Агенцијата по административна обработка на истите ќе ја кофинансира инвестицијата.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img