Млечната маст е една од главните состојки на млекото. На цената на млекото најголемо влијание има процентот на маснотии во млекото. Дури 54% од вкупната енергетска вредност на млекото оди за млечна маст. Но, многу луѓе се прашуваат дали млекото со помала содржина на маснотии се разредува. Одговорот е не, и дознајте повеќе за тоа подолу.
Што знаеме за млечните масти?
Млечната маст, како што споменавме, е една од основните компоненти на составот на сировото млеко. Содржината варира во зависност од видот и расата на животните, сезоната, исхраната итн. Маснотиите во млекото се во форма на масни глобули. Просечната содржина на маснотии во сировото кравјо млеко е околу 3,8-4,2%. Сепак, многу млечни производи се карактеризираат со намалена содржина на маснотии во споредба со нивната содржина во сировото млеко. Природното раздвојување на маснотиите во млекото се случува поради разликата во густината на масните топчиња, кои лебдат на површината (помалку густи) и остатокот од млекото. Одделената маснотија на површината на млекото може лесно да се отстрани, а останатиот дел секако содржи помала содржина на маснотии.
Во индустриски услови за вадење млечна маст, (т.н обезмастено млеко) се користи постапка на сепарација која се спроведува во сепаратори. Врз основа на разликата во густината и примената на центрифугалната сила, се извлекува одредена содржина на маснотии. Во овој поглед, можеме да кажеме дека млекото со намалена содржина секако не се разредува, туку само се отстранува и се прилагодува на саканата содржина на маснотии.
Влијанието на млечната маст врз телото
Истражувањата покажуваат дека маснотиите во млечната храна не го зголемуваат ризикот од кардиоваскуларни болести и всушност можат да бидат корисни за здравјето, бидејќи се многу сложени. Научниците открија дека млечната маст не е толку штетна за здравјето на срцето како што некогаш се мислеше, но дека телото може да има корист од тоа.
Се смета дека консумирањето млеко и млечни производи – без оглед на нивото на маснотии – е поврзано со понизок крвен притисок и намален ризик од кардиоваскуларни болести и дијабетес тип 2. Така, внесот на заситени масти не е синоним за срцеви заболувања. Поголемиот дел од заситените масти во млекото нема ефект врз циркулирачкиот холестерол и нема негативни импликации за здравјето на луѓето.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK