Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

33.8 C
Skopje
Friday, June 21, 2024

More
  домаАгро советиЧување на компири

  Чување на компири

  petel baner

  Чување на компири на традиционален начин.

  Овој фармер закопува свежо собрани компири во долината Гојал во Хунза, пред зимата. Закопани под замрзнатата земја, компирите остануваат свежи и употребливи неколку месеци.

  Овој антички метод на складирање е познат како “ледено складирање” и е традиционален начин на чување на храна во регионот Гилгит-Балтистан.

  Леденото складирање има низа предности кои го прават популарен начин на чување компири во оваа област.

  Оваа техника задржува свежина на компирите и ги зачувува од прерано распаѓање. Компирите остануваат со сочни и здрави, задржувајќи го својот вкус и квалитет. Исто така ги задржува витамините и минералите во компирите, што го прави исхранлив и здрав извор на храна.

  Оваа древна практика на складирање на храна има и историски контекст. Во миналото, традиционалните заедници во Гилгит-Балтистан често го користеле леденото складирање за зачувувањена своите земјоделски производи и осигурување на достапност на храна во текот на зимските месеци.

  Денес, леденото складирање продолжува да се користи во Гилгит-Балтистан и се смета за важен дел од селското стопанство во регионот.

  agrounik

  Оваа техника помага на фармерите и заедниците да го задржат своето стопанство и да имаат пристап до свежа храна во текот на долгите зимски месеци.

  Иако современите методи на складирање се развиваат, леденото складирање и денес има значење и примена во оваа област, одржувајќи го континуитетот на старите традиции и културата на луѓето во Гилгит-Балтистан.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Во Македонија компирите се чуваат на различни начини но еден од пораширените е чување во подземни земуници.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber .

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img