Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

31.8 C
Skopje
Thursday, July 25, 2024

More
  домаАгро ВестиМинатата година ЕУ инвестирала 69 милијарди евра во услуги за заштита на...

  Минатата година ЕУ инвестирала 69 милијарди евра во услуги за заштита на животната средина

  petel baner

  Во 2022 година, земјите од ЕУ инвестирале околу 69 милијарди евра во средства неопходни за обезбедување услуги за заштита на животната средина.

  Оваа категорија вклучува пречистителни станици и возила за транспорт на отпад. Потоа набавка на земјиште за создавање природен резерват или производство на опрема со помалку штетни емисии.

  Корпорациите инвестирале околу 44 милијарди евра или околу 65 отсто од вкупните инвестиции. Јавниот и невладиниот сектор преостанатите 35 отсто или околу 25 милијарди евра.

  Учеството на инвестициите во вкупните инвестиции во 2022 година изнесува околу 2,5 отсто.

  agrounik

  Корпорациите издвојуваат 2,0 отсто од вкупните инвестиции, а државите 4,8 отсто.

  Најмногу инвестиции во животната средина се однесуваат на отпадни води – 44,0 отсто и услуги за управување со отпад – 25,7 отсто.

  Вкупно 10,5 отсто од инвестициите биле наменети за заштита на воздухот. 7,8 отсто за заштита од радијација, истражување на животната средина и нејзин развој.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Според Евростат, 6,0 отсто од инвестициите се инвестирани во заштита на почвата и подземните води, 4,4 отсто во заштитата на биолошката разновидност, а останатите 1,6 отсто се наменети за намалување на бучавата.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи FacebookViber и Telegram.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img