Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

16.8 C
Skopje
Tuesday, October 3, 2023

More
  домаАгро ВестиКој произведува најмногу летно овошје во ЕУ?

  Кој произведува најмногу летно овошје во ЕУ?

  Petel.mk

  Една земја предничи во одгледувањето лубеници, дињи, јагоди, праски и нектарини. Кој произведува најмногу летно овошје во ЕУ?

  Во 2022 година, производството на летно овошје, односно дињи, лубеници, јагоди, праски и нектарини во ЕУ изнесува 8,6 милиони тони. Ова претставува намалување од 6,3% во однос на нивото од 2021 година (9,2 милиони тони). Овој пад се должи на помалото производство на дињи (-9,5% во 2022 година) и лубеници (18,4% во 2022 година). 

  Сепак, се зголеми за праските и нектарините (+5,6% во 2022 година), додека за јагодите остана релативно непроменет.

  Шпанија е главен производител

  Шпанија е клучниот производител на ова овошје во ЕУ. Произведе речиси половина (45,4%) од лубениците, речиси една третина (32,0%) од дињите и повеќе од една четвртина (27,3%) од јагоди и праски и нектарини (26,9%) во 2022 година. 

  Има и Италија со повеќе од една третина (36,1%) дињи, праски и нектарини (35,6%) и една четвртина (25,6%) лубеници.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Како им оди на другите земји? 

  Исто така, треба да се спомене дека Полска е на второ место за производство на јагоди (16,7% од вкупното производство во ЕУ), Грција е на второ место за праски и нектарини (27,1%) и на трето место за лубеница (12,4%).

  Франција е на трето место за производство на диња (18,8%), а Германија е на иста позиција со јагоди (11,1% од вкупното производство во ЕУ).

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи FacebookViber и Telegram.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img