Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

30.8 C
Skopje
Wednesday, June 19, 2024

More
  домаАгро советиМожете да одгледувате круша во саксија на тераса. Еве како

  Можете да одгледувате круша во саксија на тераса. Еве како

  petel baner

  Одгледувањето круша во саксија се заснова на слични принципи како одгледувањето на ова овошје на отворено. Сепак, постојат одредени предуслови на кои треба да се посвети посебно внимание за да се зголемат шансите за преживување на крушата одгледана на овој начин.

  Крушата е слатко и сочно овошје кое ни носи низа придобивки за нашето здравје. Ако одлучите да одгледувате круша од семе, ќе треба да почекате во просек 7-10 години до првите плодови. За да се скрати периодот до првото берење на овошките на само 1-3 години, потребно е да се следи докажана метода со купување калемени садници стари 1-2 години. Во исто време, мора да се внимава да се обезбеди добро развиен коренов систем, како и самиот ластар, а сортата круша е погодна за одгледување во дадените климатски услови. Секоја сорта бара одредена температура за воопшто да вроди со плод.

  Избор на разновидност

  За одгледување на круши на тераса, неопходно е да се најде џуџеста сорта, притоа имајќи предвид дека големината на корените ја одредува и конечната висина на дрвото. Не ретко дилерите на садници ги продаваат како полуџуџести или џуџести сорти. Тоа се всушност круши со стандардна висина и особено треба да внимавате при изборот.

  Повеќето сорти на круши се самонеплодни. Затоа, ако имате намера да одгледувате само едно дрво од кое ќе можете да ги собирате плодовите, мора да се погрижите да изберете сорта што се самоопрашува. Алтернативно, можете да изберете да одгледувате две различни компатибилни сорти на кратко растојание од тој цвет приближно во исто време и да се надевате дека растенијата ќе се вкрстат.

  Избор на саксија за садење круша

  При изборот на саксија, неопходно е да се најде таква што е најмалку двапати поголема од кореновиот систем на дрвото. Неопходно е да се вметне голиот корен во вака избраниот сад и потоа да се наполни садот со мешавина од подлога и земја. Положбата на ластарот во садот треба да биде на висина од најмалку 7,5 cm над нивото на земјата. Иако сите контејнери имаат дренажни дупки на дното, не е лоша идеја да користите камчиња и да ги ставите на дното на контејнерот за да ја направите дренажата уште поефикасна.

  Садот треба да биде поставен така што ќе биде целосно изложен на сонце. И на крушите, исто како и на сите други овошни дрвја, им треба многу сончева светлина за да дадат плод. Кога надворешните температури се екстремно ниски, крушата треба да се донесе внатре, каде што по можност не е премногу жешко.

  Грижа за круша во саксија

  Од моментот на садење во саксија, крушата може да се полева и кастри. Кастрењето е многу важно за добра аерација на дрвото како и за целокупното здравје на овошките. Наводнувањето на крушите, како и на јаболката кои се одгледуваат во саксии, претставува најголем предизвик. Имено, гниењето на корените на овие овошни дрвја е честа појава, токму како резултат на претерано наводнување.

  agrounik

  Оплодувањето на овошките од круша се врши во периодот од рана пролет до лето (март-јули) во формулација 12-12-17+2MgO (0,5-2 kg) за млади овошни дрвја, т.е. 12-12-12+2 MgO (3-5kg) за возрасни, на годишно ниво, поделено на 3-4 оплодувања. Плодовите под 2 години воопшто не треба да се оплодуваат. По секое ѓубрење, потребно е да се напои дрвото или да се користат ѓубрива растворливи во вода.

  Разредувањето на крошната со отстранување на несоодветни плодови е важен чекор за да се обезбеди добар род. Во периодот од април до јули, потребно е од дрвото да се отстранат закржлавените или нездрави плодови. Исто така оние нападнати од штетници, за да не се трошат хранливите материи. Треба да се користат за здрави плодови кои ќе бидат подготвени за берење. неколку месеци.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Крушите созреваат и се берат во периодот од август до октомври.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи FacebookViber и Telegram.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img