Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

12.8 C
Skopje
Friday, March 1, 2024

More
    домаситеДесет придобивки од сувите сливи - како да ги консумирате?

    Десет придобивки од сувите сливи – како да ги консумирате?

    Agrobot

    Тие се карактеризираат со уникатен вкус, хранливи и здравствени вредности. Во продолжение десет придобивки од сувите сливи.

    Сувите сливи биле првото овошје кое било сушено. Тие се вистинска ризница на хранливи материи. Се карактеризираат со уникатен вкус, хранливи и здравствени вредности. Богати се со витамини А и К, а содржат помали количини на витамини Ц и Б комплекс. Тие се извор на калиум, калциум, магнезиум, железо, фосфор, цинк, бакар, влакна и антиоксиданси.

    Десет предности на употреба:

    1. Содржат сорбитол и фруктоза, природни засладувачи, а идеални се за измамување на желбата за слатки.
    2. Кога се консумираат во разумни количини, тие не предизвикуваат штетни ефекти како зголемување на телесната тежина и зголемено ниво на шеќер во крвта. Во случај да претерате, тоа ќе ги манифестира своите штетни ефекти.
    3. За регулирање на варењето ќе биде доволно да изедете пет парчиња, а поголемите количини делуваат лаксативно и помагаат при запек.
    4. Кога се чуваат во платнена кеса, рокот на траење е шест месеци, додека во полиетиленска кеса се чуваат еден месец.
    5. Ги зајакнуваат крвните садови и капиларите, го нормализираат крвниот притисок.
    6. Тие се одличен извор на витамин А и го подобруваат видот.
    7. Со конзумирање  на три до четири парчиња во текот на денот, ја подобруваме меморијата.
    8. 100 g содржи 240 kcal, 2,18 g протеини, 7,1 g влакна и 63,88 g јаглени хидрати.
    9. Помагаат да се балансира холестеролот.
    10. Тие го забавуваат процесот на стареење.

    Ова не е крајот на листата. Треба да се напомене дека тие можат да предизвикаат алергиски реакции кај некои луѓе. Најчести проблеми имаат луѓето кои се чувствителни на бреза, трудниците и бебињата.

    Често се користат во зимски рецепти

    При изборот, треба да обрнете внимание на изгледот и карактеристиките на сувото овошје. Тие треба да бидат речиси црни, еластични и меки на допир. Не смеат да се исушат, а вкусот е слатко-кисел и не смее да биде горчлив.

    Во зима се подготвува компот кој помага при запек. Тие можат да се додадат во други овошја во помали количини при подготовка на компоти, десерти, сокови и солени јадења.

    Едноставен компот

    За подготовка ќе бидат потребни 300 гр суви сливи и 1 л вода. Шеќерот се додава по желба. За да го подобриме вкусот, можеме да додадеме цимет, кора од лимон, а кога ќе се свари додаваме сок од портокал и мед.

    petel baner

    Плодовите се мијат два до три пати во топла вода и се ставаат во сад. Прелијте ги со вода и додадете шеќер. Варете додека не омекнат.

    Компот од сушено овошје

    За овој рецепт ќе ни требаат 100 гр сливи, 50 гр суво грозје и 50 гр кајсии. Сувото овошје треба да се измие два до три пати во топла вода. Во сад ставете суво овошје, шеќер и прелијте го со три чаши вода. Се готви полека додека не омекнат плодовите.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Со сладок ориз

    За да го подготвите овој деликатес, потребни ви се половина шолја ориз, 250 гр суви сливи, три лажици шеќер и една лажица путер. Плодовите се мијат во топла вода и се варат. Додадете шеќер во посебен сад и растворете го. Внимавајте да не изгори. Кога ќе се растопи додадете малку вода од сварените сливи. На путер пропржете го измиениот ориз, додадете компот со сварени сливи, прелијте го со малку од подготвениот шеќер. Печете во рерна додека оризот не биде готов, а пред послужување прелијте го со преостанатиот дел од шеќерниот сируп. Можеме да користиме и други сушени плодови.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи FacebookViber и Telegram.

    Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img