Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

13.8 C
Skopje
Saturday, February 24, 2024

More
  домаситеСурутка – слатка и кисела, богатство од минерали

  Сурутка – слатка и кисела, богатство од минерали

  Agrobot

  Сурутката е природна биолошка течност и во зависност од начинот на добивање се дели на слатка и кисела сурутка.

  Сурутка – слатка и кисела, богата со лактоза

  Слатката се добива од производство на полутврди и тврди сирења и производство на казеин, со коагулација на млекото со помош на сириште. Слатката сурутка има во просек од 6,3 до 6,7% сува материја, од кои 4,0 до 4,5% лактоза, 0,7-0,9% азотни материи, 0,4-0,6% минерални материи и 0,1 до 0,2% млечни масти. Постојат бројни придобивки од користењето на сурутка за здравје.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Киселината се добива од производството на кисели сирења и технички казеин со згрутчување на млекото со помош на различни киселини. Од вкупната количина млеко што се преработува во сирење, околу 80% од течноста е во сурутката. Ова зборува за важноста од регулирање на употребата на сурутката. Погодна е за различни ферментации. Нејзината киселост со соодветна температура е многу поволна за развој на бактерии од млечна киселина.

  За нејзиното складирање потребно е брзо ладење под 10°C, или пастеризација, со што се избегнува наглото закиселување. Употребата на сурутка е многу разновидна. Можностите за користење се:
  • Арбуминските сирења се направени од варена сурутка која е процедена. Издвоената и коагулирана протеинска сурутка се лади, се посолува и се остава во соодветни садови во ладни простории до употреба.
  • Млечниот шеќер може да се добие од сурутка по одвојување на протеините и млечните масти. Сурутката се вари на пареа додека не се добие густ сируп богат со млечен шеќер.
  • Производството на леб со додавање на сурутка му дава на производот поголема биолошка вредност, подолго траење и поголема еластичност.
  • Тов на свињи со помош на сурутка е добро познат начин на хранење. Се препорачува да се даде од 12 до 15 lit. дневно по грло. Поголема количина на сурутка може да предизвика негативни ефекти како што се надуеност и, во тешки случаи, дијареа.
  • Телињата се хранат со сурутка како дополнителна компонента. Количината е ограничена на 10 гр. „Еквивалент на хексоза“ на 1 кг жива телесна тежина на телето.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи FacebookViber и Telegram.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img