Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

10.8 C
Skopje
Friday, March 1, 2024

More
  домаАгро ВестиКолку светот е на пат да го запре уништувањето на шумите?

  Колку светот е на пат да го запре уништувањето на шумите?

  Agrobot

  Лидерите на над 140 земји, кои содржат 85% од светските шуми, ја потпишаа Декларацијата во Глазгов на самитот за климата во 2021 година за да се запре уништувањето на шумите до крајот на деценијата. Сепак, како што покажува новата анализа, човештвото не е на добар пат да ја постигне таа цел.

  Во текот на минатата година исчезнаа вкупно 6,6 милиони хектари под шуми. Како што е наведено, ова е 21% повеќе отколку што треба за да се спречи уништувањето на шумите до 2030 година.

  Податоците се уште позагрижувачки кога ќе ги земеме предвид дождовните шуми. Во 2022 година изгубивме 4,1 милион хектари тропски шуми. Тоа е за 33% повеќе од бројката потребна за да се стави крај на оваа негативна практика во дождовните шуми во наредните години.

  Ова назадување претставува закана за исполнувањето на целите на Глазгов по мал, но недоволен напредок во 2021 година.

  Но, без оглед на мрачната глобална слика, не треба да губиме надеж. Треба да гледаме на поединечни земји кои, според сегашните проценки, всушност би можеле да стават крај на уништувањето на шумите во нивните национални граници до крајот на деценијата. Ги има над педесет.

  Тука спаѓаат Индонезија и Малезија, кои постигнуваат континуирано намалување на обесшумените области. Овие две земји се наоѓаат во тропска Азија. Тоа единствениот регион во светот кој моментално е блиску до постигнување нула уништување на шумите.

  Драматично намалување на сечењето на шумите постигнаа и Соединетите Американски Држави, Виетнам и Венецуела. Во годината зад нас изгубија меѓу 26 и 61% помалку шума во споредба со референтниот период (2018-2020).

  За жал, индивидуалните успеси не можат да ја надминат огромната загуба и деградација на критичните шумски екосистеми низ целата планета. Во глобализирана економија, сите земји ја носат одговорноста за зачувување на шумите, се вели во публикацијата.

  Бразил минатата година загуби убедливо најмногу шума, дури 2,34 милиони хектари. По Бразил следат Индонезија (без разлика на постигнатиот напредок, исчезнаа 0,83 милиони хектари шума), Боливија (0,53 милиони хектари) и Демократска Република Конго (0,51 милиони хектари), пресметаа експертите.

  И покрај тоа што дури 96% од регистрираното уништување на шумите се случило во тропските предели, тоа не значи дека нетропските области се безбедни. Како што се проценува, деградацијата на шумите е сериозна закана и во тропските предели и пошироко.

  petel baner

  Емисиите на стакленички гасови од уништувањето на шумите се зголемија во 2022 година за 6% во споредба со претходната година. Достигнаа 4 милијарди тони еквивалент на јаглерод диоксид.

  На крајот на краиштата, треба да имаме на ум дека не само што ги губиме дрвјата, туку и биолошката разновидност. Изобилството на шумски видови се проценува дека се намалило за 79% од 1970 до 2018 година. Клучните придонесувачи се губењето и уништувањето на живеалиштата, прекумерната експлоатација и климатските промени.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk
  Авторите на извештајот велат дека сегашната експлоатација и уништување на шумите не е одржлива.

  – Економските системи кои се потпираат на екстракција и употреба на природни системи веќе дестабилизираа шест од деветте планетарни граници што го сочинуваат системот за одржување на животот на Земјата, вклучувајќи ја и границата за користење на земјиштето. Без сеопфатно и трансформативно воведување на алтернативни развојни модели, светот нема да ги исполни своите амбициозни цели во областа на одржливиот развој, климата и шумите – се наведува во извештајот.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img