Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

18.8 C
Skopje
Friday, May 3, 2024

More
    домаАгро ЗабаваКако правилно се приготвува аспарагус?

    Како правилно се приготвува аспарагус?

    petel baner

    Аспарагусот е лесен за подготвување, многу е вкусен и хранлив, а му дава и посебна нота на секој оброк.

    Свежите парчиња аспарагус се подобри за готвење. За да го приготвите аспарагусот, измијте го зеленчукот со студена вода и нежно отстранете ја песокта со прстите. Тенките, кревки парчиња можат директно да се готват. Подебелите парчиња треба да се излупат пред да се користа за подготовка на одредени рецепти. Вообичаено, аспарагусот треба да се готви кусо време.

    Еве на кој начин можете да подготвите аспарагус:


    Аспарагус на пареа
    Можете да користите готвач на пареа за да добиете вкусен, нискокалоричен, аспарагус без маснотии.

    Варен
    Аспарагус може да се готви многу лесно со вриење. Доколку не го сервирате веднаш, ставете го во сад со мраз за да ја задржи зелената боја. Во некои рецепти се препорачува аспарагусот да се свари делумно, да се излади со мраз и потоа целосно да се свари. Кога варите аспарагус, треба да го ставите во големо тенџере и да го покриете со неколку сантиметри вода. Покријте го садот со капак и оставете да зоврие.

    Печен
    Ставете го аспарагусот во тава за печење и печете на висока температура. Кога готвите аспарагус во рерната, ќе добиете карамелизиран деликатес со подлабок вкус. Треба да имате во предвид дека врвовите може да му станат кафеави поради топлината.

    Пржен

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Ставете го аспарагусот во тава со масло или путер, додадете малку лук и ќе добиете совршен гарнир.

    На скара
    Да, аспарагус може да се готви и на скара, но ви треба посебен сад. На скара аспарагусот ќе добие посебна арома. Можете да го ставите на скарата во послужавник.

    Без оглед методод на готвење кој ќе одберете, не заборавајте дека е добро да го извадите аспарагусот од огнот кога е скоро подготвен затоа што и тогаш продолжува да се готви.

    Важен чекор пред да започнете со готвење на аспарагусот е да го скршите стебленцето. Можете да користите нож или тоа да го направите со раце.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber и Telegram.

    Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img