Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

30.8 C
Skopje
Wednesday, June 19, 2024

More
  домаАгро советиКои се најчестите грешки при работа со пестициди?

  Кои се најчестите грешки при работа со пестициди?

  petel baner

  За да се постигнат вистинските ефекти од хемиските третмани, потребно е придржување до одредени правила и препораки на стручни лица од областа на заштитата на растенијата. Производителите често прават грешки во работата при користење на заштитни средства. Тоа резултира со неуспешно лекување, неоправдани трошоци, прекумерна употреба на пестициди, што ја загрозува животната средина.

  За да се избегнат споменатите штети и дополнителни, непотребни трошоци, ќе ги посочиме најчестите грешки кои можат да бидат причина за неуспех на хемискиот третман.

  Непознавање на штетници, болести и плевел

  Пред прскањето со пестициди потребно е да се знае кои штетници, болести или плевел сакаме да ги контролираме. Дали го поминале прагот на штетност, дали достигнале соодветна фаза на раст итн. Врз основа на согледувања, искуство и совети со специјалисти за заштита на растенијата, се одлучува за типот на интервенција и подготовка или комбинација што треба да се примени.

  Ненавремено лекување

  Вистинското време за лекување се избира врз основа на проблемот на кого сме насочени. Третманите треба да се избегнуваат кога површината на растителниот орган е влажна и кога температурите на воздухот се високи. Во принцип повеќе се препорачува прскање во попладневните часови.

  Погрешен избор на Дизни со оглед на времето

  Секогаш треба да го изберете соодветниот тип на млазница, а третманот треба да се врши во што е можно поидеални временски услови. Во временски услови без ветер, изберете обични млазници, а кога брзината на ветерот надминува 5м/сек, користете млазници против нанос.

  Неприлагоден притисок според типот на млазницата или типот на подготовка

  Препорачаниот притисок за прскање хербициди е 1,5 до 3 бари, а за фунгициди и инсектициди е 3-5 бари.

  agrounik

  Користење на прекумерна количина на вода при прскање

  Количината на течност треба да биде таква да се постигне идеална покриеност на растението, без растворот да се исцеди од растенијата.

  Несоодветна работна брзина при прскање

  Брзината се прилагодува на ветерот, наклонот на теренот, подготовката на земјиштето, брзината на ветерот, а најпосакувана е од 6 до 8 км/ч.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Неприлагодена висина на прскалката во однос на целните површини

  Висината на распрскувачот над површината што треба да се третира треба да биде од 50 до 60 см.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи FacebookViber и Telegram.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img