Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

14.8 C
Skopje
Saturday, February 24, 2024

More
  домаАгро советиШто се алергени во храната и кои се обврските на производителот?

  Што се алергени во храната и кои се обврските на производителот?

  Agrobot

  Супстанциите кои предизвикуваат алергии се нарекуваат алергени. Тие се групирани според начинот на кој нашето тело доаѓа во контакт со нив. Во зависност од тоа за која супстанца станува збор, различни се и реакциите на оние кои се чувствителни по нивната консумација.

  Алергени се супстанции кои предизвикуваат алергиска реакција и тешко се избегнуваат, бидејќи ги има насекаде околу нас. Кога станува збор за храната, протеините се сметаат за најголеми предизвикувачи на гореспоменатите реакции. Кога телото на чувствителен потрошувач ќе дојде во контакт со алерген, симптомите на алергија ќе се појават во рок од неколку минути, часови или денови.

  Храната која претставува најчеста причина за алергии се кравјо млеко, јајца, риба, ракови и школки. Потоа житарки, соја, кикирики, ореви, бадеми, лешници и јагоди. Алергиските реакции на храна, сепак, често се предизвикани од адитиви, конзерванси и бои.

  Честопати е нејасно дали состојката на храната ја предизвикува реакцијата. Можеби некои од супстанциите со кои храната била третирана за време на одгледувањето или самиот процес на производство. Млекото од кравите кои имаат воспаление на млечната жлезда и се лекуваат со пеницилин содржи одредени количини на пеницилин кои можат да предизвикаат проблеми кај луѓето кои се алергични на таа супстанца.

  Алергиските реакции може да се манифестираат на кожата. Такви се оние, како коприва, преку гастроинтестиналните органи (гадење, грчеви, дијареа), органите за дишење, во форма на задушување и може да влијаат на циркулацијата (пад на крвниот притисок). Тие можат да бидат многу опасни, во зависност од (не) толеранцијата на потрошувачот кон одредена храна.

  petel baner

  Обврски на производителот

  Системот за управување со безбедноста на храната мора да вклучува и алергени, бидејќи тие претставуваат опасност за одредени, чувствителни потрошувачи. Откако ќе утврди кои алергени се важни за кој производ, производителот може да го спречи нивното присуство во составот на самиот производ:

  • гаранциите на добавувачите на суровини и други состојки треба да гарантираат дека алергените не влегуваат во просториите на објектот
  • примена на строги мерки за намалување на вкрстена контаминација (одвојување на производите што може да содржат алергени од други производи)
  • на начин утврден со посебниот пропис за пријавување, означување и рекламирање на храна.

  Обврска на производителот е да ги наведе сите состојки или помошни средства во процесот на производство. Сите оние кои можат да предизвикаат алергии и нетолеранции, на декларацијата на пакуваната храна.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Сите наведени обврски на производителите, како и начините на нивното однесување кон безбедноста на потрошувачите и нивната исхрана, се пропишани со Правилникот за декларирање, етикетирање и рекламирање на храната.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи FacebookViber и Telegram.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img