Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

14.8 C
Skopje
Thursday, February 29, 2024

More
  домаАгро ВестиВо ЕУ запре растот на производство на млеко

  Во ЕУ запре растот на производство на млеко

  Agrobot

  Производство на млеко – Фармите во ЕУ произвеле 160 милиони тони сурово млеко во 2022 година. Ова укажува на намалување од 0,3 милиони тони на годишно ниво, објави Евростат.

  Производството во ЕУ е „стабилизирано“, што е спротивно на трендот на раст што е забележан од 2010 година. Огромното количество на сурово млеко произведено во ЕУ, или 149,9 милиони тони, беше доставено до млекарниците. Остатокот се користеше директно на фармите за производство на свежи и преработени млечни производи.

  Еуростат забележа дека млекарниците низ ЕУ произвеле 22,5 милиони тони млеко за пиење во 2022 година. Потоа 7,7 милиони тони закиселени млечни производи од шест милиони тони полномасно млеко и 1,7 милиони тони обезмастено млеко.

  Произведоа и 2,3 милиони тони путер од 46,4 милиони тони полномасно млеко, како и 10,4 милиони тони сирење од 59,2 милиони тони полномасно млеко и 16,9 милиони тони обезмастено млеко.

  Заедно, производството на сирење и путер користело 70 отсто од полномасното млеко достапно за млекарниците во ЕУ.

  Меѓу земјите на ЕУ, Германија беше најголемиот производител на млеко за пиење (19 проценти од вкупното производство на ЕУ). Потоа путер (20 проценти), ферментирани млечни производи како јогурт (29 проценти) и сирење (22 проценти).

  petel baner

  Франција беше втор по големина производител на путер и сирење со учество од 18 отсто во вкупното производство на овие две намирници.

  Германија, Шпанија, Франција, Италија и Полска произведоа две третини од млекото за пиење во ЕУ во текот на 2022 година.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk
  ЕУ ги сумира резултатите од 2022 година, а покрај Германија, клучни производители на други свежи и произведени млечни производи беа уште две земји

  Холандија беше втор најголем производител на ферментирани млечни производи во ЕУ (15 проценти од вкупниот број), четврти по големина производител на сирење (девет проценти) и петти по големина производител на путер (10 проценти), додека Ирска беше трета по големина производител на путер и петти по големина производител на ферментирани млечни производи.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber и Telegram.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img