Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

4.8 C
Skopje
Sunday, March 3, 2024

More
  домаАгро ВестиВо тек е аплицирањето за финансиска поддршка за пченица и јачмен од...

  Во тек е аплицирањето за финансиска поддршка за пченица и јачмен од домашно производство

  Agrobot

  Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги известува производителите на пченица и јачмен кои производството од реколта 2023 година го имаат складирано кај регистриран складиштар дека е во тек поднесување на барања за мерката „Финансиска поддршка за складирање на пченица и јачмен од домашно производство од род 2023 година“.

  Барањата за финансиска поддршка за пченица и јачмен се поднесуваат директно до Агенцијата на рачно пополнет образец по следна постапка:

  1. Барање поднесува земјоделско стопанство кое претходно има поднесено барање за директни плаќања за засеана површина со пченица или јачмен
  2. Краен рок за поднесување на барање е 15 декември 2023 година
  3. Во прилог на барањето се доставува: Договор за складирање и Потврда за извршено складирање
  4. Пченицата и јачменот да се предадени на складиштење кај регистриран складиштар во период од 15 јуни до 1 септември 2023 година
  5. Периодот на складирање треба да е најмалку 2 најмногу 9 месеци
  6. Прифатливи количини: Максимум складирани 5.000 тони по земјоделско стопанство одделно за пченица и за јачмен;  максимум прифатлива количина 5 тони по хектар пријавена површина со соодветната култура
  7. Висина на поддршка: 100% од трошоците за складирање и чување, со максимум прифатлива цена на услугата од 120 денари по тон за еден месец
  8. Средствата се исплаќаат на сметка на складиштарот во име и за сметка на барателот
  9. Складиштарот до Агенцијата ги доставува следните податоци секој  последен ден во месецот, за тековниот месец: име и презиме/назив на корисникот, ЕМБГ/ЕДБ, ИДБР на земјоделското стопанство, состојба на залихите за секој корисник одделно и единечна цена на извршената услуга за складирање на образец кој е утврден од Агенцијата.

  За повеќе корисни стории посетете ја веб страната www.zemjodelie.mk , како и нашите социјални мрежи FacebookViber и Telegram.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img