Смоква – Ви ги откриваме упатствата за одгледување во домашни услови во неколку едноставни чекори, како и колку се лековити.
Смоква е едно од најстарите култивирани овошни дрвја во светот. Познато е дека Платон ги обожавал сувите смокви. Во античка Грција нивните плодови се сметале за толку вредни што првенствено се користеле за хранење на филозофите и ораторите.
Одгледувањето смокви не е тешко, бидејќи овој овошен вид не бара многу грижа. Иако е исклучително овошно дрво, најчесто се одгледува поединечно, во комбинација со други овошни видови. Освен што се консумира свежа, смоквата може да се суши и преработува. На места каде што климата е многу потопла, растението лесно презимува, односно ја задржува зелената маса, односно гранките на кои подоцна ќе дава обилен плод. Се случува, кога зимите се прилично силни, смоквата да замрзне, но по правило, формира нова маса листови од дрвото. Меѓутоа, кога ќе замрзне, губи голема количина на плодови.
Каде да се засади смоква?
При одгледувањето на смокви потребно е да се знае дека правилниот избор на локацијата каде што ќе го засадиме растението може многу да влијае на нејзината понатамошна иднина.
Ако засадиме покрај ѕид, некаква ограда, заштита, на јужна експозиција во дворот или на тераса во саксија, растението ќе биде заштитено од студен ветер, мраз или замрзнат дожд. Таквото растение ќе ги задржи своите гранки во текот на зимата и ќе формира листови во пролетта. Ако не сме во можност да имаме заштитена положба, секако можеме да го заштитиме со помош на некои материјали на природна основа. Такви се конструкции направени од дрво, а потоа покриени со агрили, со крпи од јута. Можеме едноставно да донесеме поголеми количества лушпи од пченка, па трска или трска или иглолисни гранки со кои ќе ги заштитиме гранките за да не се распаднат целосно. Ако дојде до распаѓање, старите суви гранки треба да се отсечат.
Сорти на смоква
Се делат според разликите во плодноста и можат да бидат едноротки или дворотки, како и по бојата на кората на плодот (бела и црна).
Сортите кои раѓаат порано се берат во време кога има голема побарувачка за рано овошје, поради што имаат добра позиција на пазарите. При изборот на сорти што произведуваат само летни плодови, треба да се има предвид нивната вредност дека може да се сушат и дека таквите квалитетни сорти претставуваат првокласни суви смокви. Од едноротките ќе ги издвоиме видовите како што се зимница, заморчица, шарагуја, а од дворотките сорти како што се петровача бела, петровача црна, златуља, моркиња.
Што се однесува до оплодувањето, важно е за смоквите само во првите две години. Азотот треба да се минимизира. Калиумот и фосфорот да бидат подарежливи со цел смоквата подобро да созрее и да биде поотпорна на ниски температури.
Речиси не бара употреба на хемиски препарати за заштита, па може да се одгледува органски.
Календар на активности
Јануари: Зимско кастрење
Февруари: Подмладување на стари дрвја
Март: Засадување на нови овошни дрвја, пролетна обработка, почетно ѓубрење
Април: Наводнување и ѓубрење по потреба
Мај: Заштита по потреба. Плитка обработка за да се зачува влагата и да се уништат плевелите. Косење трева во тревни насади, ѓубрење и наводнување, зелено кроење
Јуни: Отстранување на ластарите, плитко обработување на почвата, берба на првите плодови на дикотиледоните
Јули: берба на цветници во дикоти, наводнување по потреба
Август: берба на летни плодови (поранешни сорти), сушење на плодовите
Септември: Берба на летно-есенски плодови, сушење на плодовите
Октомври: Берба на есенски плодови (подоцнежни сорти)
Ноември: есенска обработка, зимско ѓубрење (садење)
Декември: Зимско кроење
Лековита вредност на смоквата
Лековитата вредност на смоквата се рефлектира во изобилството на хранливи материи кои ги содржи. Почнувајќи од минералите како што се калциум, калиум, магнезиум, железо, преку витамините А, Б6, Ц, Е, бета каротен, па сè до изобилството на влакна, особено пектин. Поради ниската содржина на маснотии, смоквите, суви и свежи, имаат многу големо влијание врз намалувањето на нивото на холестерол во крвта. Богати се и со природни шеќери во многу висок процент – околу 60%. Затоа не се препорачуваат за лица со дијабетес (ова се однесува пред се за сувите смокви). Но дефинитивно се препорачуваат во исхраната за правилно функционирање на мозочните клетки , за нивна стимулација, одржување на будност и побрз тек на мисловните процеси.
Кога станува збор за изобилството на магнезиум, затоа ова овошје се смета за исклучително поволно за правилно функционирање на целиот мускулен систем, вклучувајќи го и правилното функционирање на срцевиот мускул.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook, Viber и Telegram.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK