Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

14.8 C
Skopje
Saturday, February 24, 2024

More
  домаАгро ВестиКванташкиот пазар заминува во историја?

  Кванташкиот пазар заминува во историја?

  Agrobot

  Кванташкиот пазар во Скопје долги години беше место на кое што се вршеше откуп на свежо овошје и зеленчук.

  Таму на едно место се состанувааа откупувачите, трговците, земјоделците, сопственици на пилјари, ресторани, маркети, сопственици на тезги по зелените пазари .

  На кванташкиот пазар овошјето и зеленчукот се продава од камиони, комбиња, импровизирани тезги, монтажни магацини со комори.

  Дали овој начин на трговија со овошје и зеленчук ќе биде заменет со нов и посовремен начин и што тоа ќе значи за трговците и земјоделците останува времето да покаже.

  Започнат е процесот за изградба на првата логистичко-дистрибутивна платформа во Република Македонија.

  Оваа платформа, како стратешка инвестиција, предвидено е да се простира на околу 30.000 метри квадратни и да процесира околу 46.000 тони овошје и зеленчук.

  Овој логистички центар во Скопје ќе биде во населбата Гази Баба.

  Логистичко-дистрибутивната платформа ќе овозможи организирање и унапредување во снабдувањето со безбедни и свежи прехранбени производи, ќе овозможи поедноставен пристап до пазарот за локална свежа храна и ќе обезбеди логистички и други услуги за земјоделско-прехранбениот сектор, за домашниот и меѓународниот пазар.

  petel baner

  Средствата за изградбата на платформата се обезбедени преку Проектот за модернизација на земјоделството, кој се финансира со поддршка од Светска Банка во износ од 46 милиони евра и 4 милиони евра грант од Европската Унија преку ИПА фондовите.

  Кванташкиот пазар заминува во историја?

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Вакви центри за откуп на земјоделски производи ќе има и во Струмица и Ресен.

  За повеќе корисни стории посетете ја веб страната www.zemjodelie.mk , како и нашите социјални мрежи FacebookViber и Telegram.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK


  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img