Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

10.8 C
Skopje
Friday, March 1, 2024

More
  домаАгро ВестиИзмени во законот за лов

  Измени во законот за лов

  Agrobot

  Измени во законот за лов донесени се денес во собранието на Република Македонија.

  Еве што новини треба да очекуваат ловџиите, концесионерите на ловишта …

  Законот за дивечот и ловството содржи многубројни реформски новости, усогласувајќи го домашното законодавство со европското.

  Со новиот закон се излегува од досегашните концесиски рамки и во иднина дивечот се дава на користење и управување и тоа на период од 20 години, поради постулатот во одгледувањето, заштитата и неговото користење.

  Се пропишуваат зголемени јавни овластувања на Ловечката Федерација, потоа од безбедносен аспект се предвидува и задолжителна обука пред полагањето на ловечки испит, особено во делот за безбедност при ловот.

  Флоуроцентните маркер елеци стануваат задолжителни при лов на дивеч.

  petel baner

  Исто така, новина е и тоа што ловната сезона на дивата свиња ќе започнува порано, а се лимитира бројот на дозволен застрел по ловец на ден за одделни видови дивеч.

  Преку новиот закон се создаваат услови и за развој на ловен туризам, преку полигон за лов на ситен дивеч.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Измени во законот за лов – Закон за ловство

  За повеќе корисни стории посетете ја веб страната www.zemjodelie.mk , како и нашите социјални мрежи FacebookViber и Telegram.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img