Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

23.8 C
Skopje
Sunday, April 28, 2024

More
    домаРурален ТуризамДомашен колбас - рецепт

    Домашен колбас – рецепт

    petel baner

    Домашен колбас – рецепт – Не се сите колбаси исти. Кога на трпезата е домашен колбас, приказната за него обично трае подолго од самата консумација – кој и како го направил, колку време е стареен, од каде е рецептот.

    Се чини дека рецептот е светиот грал меѓу љубителите на овој деликатес, бидејќи досега не било, а веројатно нема да се утврди кој е најдобар.

    Некои прават колбаси по рецепт кој е во семејството со генерации. Други, пак, го добиле рецептот од роднина кој работел во индустријата за преработка на месо.

    Други тврдат дека го имаат најдобриот рецепт затоа што е донесен од клима која е позната по своите месни производи, како што е на пример Крушево.

    Без разлика на полемиката околу најдобриот рецепт, сите едногласно ќе се согласиме дека домашните колбаси се најдобри.

    Ако навистина го сакате овој деликатес, дефинитивно треба да се обидете да правите колбаси.

    За вас подготвивме рецепт со кој доколку ги следите упатствата нема грешка.

    Што ви треба:

    Месо – 3 кг свинско рамо + 0,5 кг сланина без кожа
    Сол – 60 гр (додадете околу 1,5% до 2% сол во количината на месото)
    Слатка пиперка – 30 гр
    Лута пиперка – до 10 g (по вкус)
    Лук – 35 гр
    Бибер – до 10 g (по вкус)
    Црево – 7 метри, Ø30-32


    Од алатките потребна ви е машина за мелење со решетка од 8 мм, остар нож и филер.

    Месото е најважната компонента на квалитетен домашен колбас.

    Соодносот и видовите на месо можете да ги прилагодите според вашиот вкус, но имајте на ум дека смесата мора да се измеша.

    Ако плешката е по сува и без лој, таа ќе бара повеќе сланина за да не се сушат колбасите.

    Месото најдобро се сече на ленти и се чисти од жилите. Мелете го месото и сланината еднаш во мелница за месо, заедно со исчистениот лук. Потоа додадете сол и други зачини и засукајте ги ракавите.

    Смесата се меси најмалку 20 минути, а потоа се остава да „одмори“ околу 12-24 часа на ладно место. Кога ќе легне месото за да се соединат вкусовите, време е да го наполните цревото.

    Ако одлучите да користите природни црева, тие треба да се потопат во млака вода половина час пред да се наполнат.

    Откако ќе ги извадите, врзете јазол и почнете полека со филот. Внимавајте да нема воздушни џебови, а доколку се појават, отпуштете ги со нежно удирајќи ги со тапиот дел од ножот.
    Кога цревото е полно, можете да направите парови колбаси со туркање на месото со прстите за да може цревото да се сврти и да се извитка. Можете да го врзете задниот крај.

    Кога ќе завршите со подготовка на колбасите, треба да ги оставите ден-два да се „одморат“, односно да се исцедат и исушат.

    Потоа доаѓа не помалку важен дел од процесот – сушење и пушење.

    Колбасите се ставаат во димницата околу 15 дена, каде се пушат секој втор ден. Навечер се ставаат струготини, кој треба да тлеат до зори.

    По 15 дена, колбасите се отстрануваат и се ставаат на воздух да се исушат најмалку еден месец.

    Идеалната температура за сушење би била -5 до 5 степени.

    Agrobot

    Доколку сте нетрпеливи и сакате веднаш да ги пробате колбасите, можете да ги подготвите свежи. На тој начин веднаш ќе го вкусите вкусот и ќе знаете што да очекувате од сушената верзија.

    Најдобри се кога прво се варат кратко во топла вода (2-3 минути), а потоа се пржат во сало по 5-6 минути од секоја страна.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Домашен колбас – рецепт – На здравје добри луѓе!

    За повеќе корисни стории посетете ја веб страната www.zemjodelie.mk , како и нашите социјални мрежи FacebookViber и Telegram.

    Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

    tigar.mk baner
    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img