Зошто карфиолот е толку скап годинава? – Побарувачката далеку ја надминува понудата во Европа, а цените достигнуваат невидени нивоа.
Сигурно сте забележале дека карфиолот за многумина стана вистински луксуз и многу малку луѓе можат да си го дозволат. Понекогаш една главица со средна големина чини и 3 евра.
Причината зошто неговата цена толку се зголеми е сушата и зголемените трошоци.
Површините под оваа градинарска култура се намалени во Шпанија, која е водечки производител.
Висока побарувачка
Покрај горенаведените фактори, постојат и големи загуби предизвикани од неповолни услови. Побарувачката далеку ја надминува понудата во Европа, а цените достигнуваат невидени нивоа.
Клучниот фактор е сушата и недостатокот на вода.
Во Мурсија, Шпанија, долго време не врне дожд и се зголемуваат ограничувањата за користење на вода за наводнување во главните области на одгледување.
Сувото и претерано топло време забележано за време на садењето доведе до откажување на одредени култури и намалување на приносите.
Европски недостиг на карфиол
Трошоците за производство во последните години значително се зголемени, па затоа се помалку се одгледува карфиол.
Пад на продажбата на семето од оваа градинарска градина бележат и семенските компании .
Многу фармери се префрлија на одгледување зелена салата поради профитабилноста, бидејќи бара помалку вода, помали трошоци и поголеми приноси.
Снабдувањето е ограничено и во француска Бретања, каде бурите ги оштетија приносите. Таму една кутија карфиол чинела и до 30 евра.
Се надеваме дека тие што во Македонија посадија карфиол годинава сега може да остварат некој профит.
Земјоделието постана лутрија никој не знае кој производ по која цена ќе оди догодина.
Зошто карфиолот е толку скап годинава?
Карфиолот како храна која има свои супер моќи
Придружете се на нашата заедница на Вибер, Телеграм, Фејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK