Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

31.8 C
Skopje
Thursday, July 25, 2024

More
  домаАгро советиРабота во лозјето во Јануари

  Работа во лозјето во Јануари

  petel baner

  Работа во лозјето во Јануари – Вистинско време е да се откријат паразити кои хибернираат под кората на дрвото и да се исчистат дрвјата од нив.

  Во студените зимски месеци работите во овоштарниците и лозовите насади се изведуваат со сличен интензитет како и во другите годишни времиња.

  Во првата половина на јануари пожелно е да се варосуваат стеблата и хоризонталните гранки и да се отстранат старите и дотраени дрвја, доколку временските услови тоа го дозволуваат.

  Доколку се планира засадување нова плантажа или има места за пополнување на места за садење, се подготвуваат дупки за пресадување овошни дрвја.

  Вистинско време е да се откријат паразити (нивните јајца или возрасни) кои хибернираат под кората на дрвото и ги чистат дрвјата од нив.

  Исто така, ова е време за кроење лозја и овошни насади (јаболка, круши, кајсии, праски, сливи, малини, дуња и слично).

  Овоштарниците се чистат и превентивно се прскаат (зимско прскање) против црвени пајаци и вошки, како и против габични заболувања.

  Работа во лозјето во Јануари – Отстранете ги сите заболени и оштетени гранки.

  При закројување на лозата, доколку се забележат симптоми на зараза со предизвикувачи на болести на дрвото (еска, петриова болест, еутипоза), потребно е да се спроведе заштита.

  Тоа се сведува првенствено на отстранување на изворот на инфекција и спречување на инфекција преку рани на дрвото (пренесени со ножици).

  Изчистеното дрво мора да се отстранат и изгорат, а раните од кастрењето мора да се заштитат со фунгицид.

  Симптомите на црна дамка ( Phomopsis viticola ) може да се забележат и на исечено розово дрво .

  Заразената розгва е изветвена, сиво-сребрена боја со црни точки. Важна мерка за спречување на ширењето на болеста е да се отстранат исецканите слатки од лозјето и да се запалат.

  Препораката до производителите на коскесто овошје (праска, кајсија, цреша, вишна, слива и бадем) е да ја спроведат првата превентивна заштита, т.н. „сино прскање“.

  Овој третман обезбедува заштита од причините за виткање на листовите ( Taphrina deformans ), лошо влијание на цветовите и младите ластари ( Monilinia laxa ), шупливоста на листовите ( Stigmina carpophylla ), вишната и вишната ( Blumeriella jaapii ) и бактериски заболувања.

  Пред да се изврши третманот, потребно е да се отстранат сите заболени и оштетени гранчиња или гранки, да се отстранат мумифицираните плодови во внатрешноста на настрешницата и да се уништат со запалување или закопување.

  Со цел да се контролираат презимувачките форми на лисни вошки, јајца од вошки и пајак од црвено овошје, можно е да се додаде минерално масло во препаратот за бакар или да се користи фабричка комбинација од бакар и минерално масло.

  agrounik

  Третманот треба да се спроведува во мирно време со обилна употреба на спреј и зголемена концентрација.

  Пожелно е да се „бањаат“ круната и стеблото од сите страни, бидејќи предизвикувачите на болести и штетници презимуваат на и под кората, во пукнатините и лушпите на пупките.
  По кастрењето се поправаат (столпчиња и жицата). Доколку се планираат нови насади, тоа е вистинско време за плевење на земјиштето.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Се поправаат и земјоделски машини и алати, се подготвува амбалажа за следната сезона.

  Можеби ќе ве интересира овој текст Расад на домати во Јануари

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img