Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

17.8 C
Skopje
Wednesday, July 17, 2024

More
  домаАгро советиЃубрење на винова лоза

  Ѓубрење на винова лоза

  petel baner

  Ѓубрење на винова лоза е многу важна мерка бидејќи кореновиот систем навлегува подлабоко во земјата, а неговата главна маса е во слојот од 20-60 см.
  Најдобро е да се примени прелив врз основа на препораката добиена по агрохемиска анализа на почвата.

  Фотографија испратена од Risto Natalija Kojcevi

  Од друга страна, доколку не е направено испитување на почвата, ѓубрењето треба да се направи како водич во просечните норми.

  Кореновиот систем на лозата е високо развиен и активен од рана пролет до доцна есен, што е доволно време да ги апсорбира сите потребни хранливи материи. Во зависност од видот на почвените и климатските услови, како и од видот, староста и планираното годишно производство на лозјето, можно е да се пресметаат потребите на растенијата за одредени хранливи материи.

  Основното ѓубрење има за цел да ја задоволи зголемената потреба за хранливи материи, како во раните фази на брзиот раст на ластарот и формирањето на цветот, така и во подоцнежните фази за време на брзиот раст и зреењето на бобинките. Квалитетот и односот на хранливите материи внесени со основното ѓубрење зависат од видот на почвата и нејзините карактеристики, како и од староста и намената на лозјето.

  Времето на примена на основните хранливи материи не зависи само од видот и карактеристиките на почвата, туку и од временските услови.

  На тешки, глинени почви во области со ниска влажност, елементите што се движат бавно треба да се интегрираат на почетокот на зимата за да се изложат на зимски врнежи кои го поттикнуваат нивното движење низ почвата, додека азот треба да се примени кон крајот на зимата или раната пролет за да се избегне истекување и на растенијата им се обезбедуваат овие неопходни елементи за време на периодот на брз раст на ластарот.

  На лесни песочни типови почви, се препорачува употреба на специјални сложени ѓубрива кои го снабдуваат лозјето со N, P, K, Mg, S и значителни количини на бор и цинк, кои се неопходни за непречен развој.

  Значајно место во ѓубрењето на лозовите насади зазема арското ѓубре, бидејќи ги содржи речиси сите хранливи материи што им се потребни на лозите.

  Кога ѓубрето се внесува во почвата, тоа се распаѓа, а како краен производ на распаѓањето се формираат минерални материи, додека хумусот се формира како меѓупроизвод, кој поволно влијае на лабавоста на почвата, топлината и работата на микроорганизмите. кои помагаат да се претворат хранливите материи од недостапни во достапни.

  Ѓубрењето со арско ѓубре се врши во оптимални количини на секои 3-5 години, при есенско орање, каде што се покрива со земја. Пожелно е ова ѓубрење да се прави во ископани канали меѓу редовите, а доколку теренот е стрмен, каналите да се копаат попречно на редовите, за да не го однесе водата од ѓубривото.

  Лозата е голем потрошувач на калиум, кој позитивно влијае на таложење на шеќер во бобинките од грозје, ја зголемува отпорноста на суша, габични инфекции, механички стрес и зимски мраз.

  agrounik

  Фосфорот е важен во почетните фази на растот и развојот бидејќи го поттикнува развојот на коренот, а со тоа го зајакнува коренот и целото ластарче, што се рефлектира со кондиција и поголема отпорност на високи и ниски температури. Добрата исхрана со фосфор влијае и на формирање на соцвети, порано созревање на грозјето и поцелосно созревање на гроздовите.

  За основно ѓубрење се нанесува НПК со помал процент на азот, и нагласен фосфор и калиум, на пр. 7:20:30 или 7:14:21 или слична формулација. За умерено добар принос на грозје, во почвата треба да се внесат 100-120 kg/ha азот, 50-100 kg/ha фосфор и 85-170 kg/ha калиум.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Ако основното ѓубрење не се прави наесен, тоа треба да се направи што е можно порано во зима.

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img