Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

14.8 C
Skopje
Sunday, February 25, 2024

More
  домаАгро советиКои се родни а кои лисни пупки?

  Кои се родни а кои лисни пупки?

  Agrobot

  Кои се родни а кои лисни пупки? – Наједноставно кажано, помалите пупки се лисни пупки, а поголемите се репродуктивни.

  Каде се позиционирани?
  Многу овоштари, аматери, не можат да разликуваат кои пупки се за плодови, а кои лиснати, па често се разочаруваат кога, после одлична година, речиси и да нема плод во следната година.

  За да може плодното дрво да дава плод секоја година, мора да се врши висококвалитетно хранење во текот на целата сезона.

  Овошното дрво ќе формира поголем број лисни пупки, доколку родот во таа сезона бил добар, па затоа и без добра исхрана, овоштарот не може да очекува добар родовен потенцијал за следната година.

  Поголема пупка – плод, помала пупка – лист

  Едноставно кажано, помалите пупки се лиснати, а поголемите се родот.

  Како што не е добро кога на овошките има скоро сите раѓачки пупки, што е случај на пример со сортата круша Санта Марија, исто така не е добро ако има многу помали пупки на гранките.
  Сепак, тоа не мора да значи дека секоја поголема пупка е плодна. Доколку во текот на сезоната на растење немало доволно добра исхрана со елементите неопходни за формирање на културата како фосфор, калиум, бор и слично, нема да дојде до формирање на плодови од секоја поголема пупка.

  Затоа, урамнотежената исхрана на овошките, дури и во случај на добра жетва, е клучен фактор за формирање на генеративни пупки и за следната година.

  Исхраната е важна во текот на летото
  Практично, тоа значи дека, почнувајќи од јуни, овошките мора да се хранат со течни растителни ѓубрива, непосредно пред жетвата, па дури и после, во најмалку три наврати, додека 50% од листовите не паднат од дрвото.

  Во текот на летото, околу дрвјата може да се додаде и минерално ѓубриво со повеќе фосфор и калиум, а мора да се направи летно кастрење, што ќе го ослободи овошкото дрво од вишокот непродуктивни гранки и ќе овозможи поголем проток на хранливи материи до лисните пупки, што може потоа се формираат во плодни.
  Ако сето она што е споменато не се направи, овошното дрво ќе влезе во алтернативна плодност, односно една година повторно ќе раѓа, а следната година ќе роди слаб род. Добро нахранетите пупки, односно дрвјата, полесно ќе ги издржат пролетните мразови, кои во последните години предизвикуваат се повеќе штета на овошките.

  Позиција на пупки за раѓање
  Кај сливите репродуктивните пупки се на страна, а на врвот се вегетативните или лисните пупки кои се помали и не е добро ако преовладуваат во однос на поголемите репродуктивни.
  Спротивно е со јаболкниците . Родните пупки се на врвот на гранките, а од страните се лисја. Раѓаат на пократки, збрчкани израстоци и кратки и подолги гранки.

  Има и мешани пупки кои се средно развиени, но во огромен број случаи даваат лист, а не плод.

  petel baner

  Споменатата исхрана во текот на летните месеци, особено од јуни до август, ќе овозможи да се родат и пупките кои растат во пазувите на листовите или на породилните колачи.

  Колку повеќе вакви овошни пупки, толку е поголем родот во следната година.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Кои се родни а кои лисни пупки?

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img