Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

12.8 C
Skopje
Friday, April 26, 2024

More
    домаХраната како лекПита со праз тегнета

    Пита со праз тегнета

    petel baner

    Пита со праз тегнета – СОСТОЈКИ и ПОДГОТОВКА

    СОСТОЈКИ

    700 г Екстра бело брашно тип 400
    350 мл млака вода
    ¼ од квасец
    прстофат сол
    100 мл масло за јадење
    За фил

    3 страка праз, ситно исечкан
    2 лажици масло за јадење
    1 јајце
    200 г урда или дробено сирење

    ПОДГОТОВКА

    Во тава на оган се загрева маслото и се пржи празот 5 минути.

    Во изладениот пржен праз се додаваат јајцето и урдата.

    Во длабок сад се меша брашното, водата, квасецот и солта и се замесува меко тесто.

    Тестото се дели на 9 еднакви дела.

    Секој дел се премачкува со масло за јадење и се остава да отстои околу 10 минути.

    На платнен чаршаф се зема една од корите и се тегне колку што може потенко. Врз истегнатата кора се нанесува филот и со помош на платениот чаршав се витка во ролат.

    Agrobot

    Постапката се повторува и со останатите кори. Вака подготвената пита се реди во подмачкан плех и се попрскува со масло за јадење. Се пече на 180°С околу 25-30 минути.

    Откако питата ќе се испече се покрива со влажна крпа за корите да останат меки и ровки до наредниот ден.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Пита со праз тегнета – преубав традицонален рецепт.

    Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

    Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

    tigar.mk baner
    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img