Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

13.8 C
Skopje
Saturday, February 24, 2024

More
  домаАгро колумнаАнтракноза на гравот

  Антракноза на гравот

  Agrobot

  Антракноза на гравот – Кај нас се појавува понекогаш, посебно кај чучавите сорти на грав и боранија во повлажните локалитети.

  Паразитот ги напаѓа сите надземни делови од гравот, но најкарактеристични промени и штети причинува кај мешунките.

  На на нив се развиваат тркалезни видливи дамки или рани ограничени со темнокафеав до црвеникав раб.

  При никнењето на семето, првите знаци се забележуваат по котиледонските ливчиња, во вид на вдлабнати рани.

  Од овие рани паразитот се пренесува на лисните дршки, листовите и стеблото, а од тука на мешунките.
  Паразитот може да се пренесе и со семето.

  Антракноза на гравот

  petel baner

  Презимува во вид на мицелија во семената обвивка и котиледоните. Симтомите се забележуваат по 4 – 5 дена од инфекцијата која се остварува при висока релативна влажност на воздухот. Болеста се развива при ладно и влажно време.

  Паразитот образува голем број кратки и неразгранети конидиофори на кои се развива по една издолжена до цилиндрична конидија.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Конидиите се ослободуваат во вид на една црвеникава слузеста течност од каде што се разнесуваат со капките од дождот, со различни инсекти итн.

  За заштита се препорачува употреба на здраво семе, плодоред, уништување на растителните остатоци преку длабоко заорување, се употребуваат по потреба фунгициди, дезинфекција на семето итн.  

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдениДоколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img