Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

10.8 C
Skopje
Friday, March 1, 2024

More
  домаАгро советиПолегнување на расад 

  Полегнување на расад 

  Agrobot

  Полегнување на расад кај доматите – Симптомите предизвикани од причинителот на полегнување на расадот, варираат од староста и фазата на развојот на нападнатото растение.

  Доколку се насеани осетливи растенија во заразена почва  и се нападнати од габата, не ртат, стануваат меки и мувлосувани, со кафена боја.

  Слабото поникнување е резултат на инфекциите на ртулците, откако тие ќе прортат, но пред да никнат на површината од почвата.

  Почетната инфекција се појавува во вид на слабо потемнета воденеста мека дамка. Инфицираната зона брзо се зголемува, го зафаќа никулецот и тој изумира брзо. Никулците кои се веќе поникнати се секогаш нападнати во коренот.

  Населените ткива стануваат воденести и обезбоени.

  Основниот дел од стеблото е многу потенок и помек околу горниот незафатениот дел, поради што паѓа на почвата.

  petel baner

  Ако се нападнати постарите растенија, имаат само мали дамки по стеблото, што можат да го обиколат стеблото од растението и да предизвикаат спеченост или изумирање.

  Заштита со користење на стерилизација на почва со запарување, или суво загревање, или со испарливи хемиски средства.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Листа на препарати за заштита од оваа болест:

  CAPTAN PINUS 50 WP, MERPAN 50 WP, MERPAN 80 WDG, ORTHOCID 80 WDG, VENTURIN, ACROBAT MZ WG, BAKAREN DITHANE, DITHANE NEOTEC, ELECTIS 75 WG, FANTIC M WG, GALBEN M, GOLDFIX 80 WP, MANFIL 75 WG, MANFIL 80 WP, MANKOZEB 80 WP, MANKOZEB R, MANKOZEB R GOLD, MICEXANIL, PENNCOZEB WG, PRIMAT 80 WP, PROFILUX, RIDOMIL MZ 72-WP, RIDOSAN 72 WP, PROPLANT 722 SL, PROXANIL

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдениДоколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img