Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

9.8 C
Skopje
Friday, April 19, 2024

More
  домаАгро колумнаБела нога - Rhizoctonia solani

  Бела нога – Rhizoctonia solani

  petel baner

  Бела нога – Rhizoctonia solani Култура: КОМПИР

  Опис: Thanatephorus cucumeris (кондидиски стадиум Rhizoctonia solani) присутна во сите видови почви. Паразитира на подземните делови на компирот, а во исклучителни случаи во поволни случаи доаѓа до формирање на бела превлака на стеблото во ниво на почвата.

  Ркулците најчесто се нападнати на врвот каде меристемските станици се најосетливи. Можат да бидат нападнати по целата своја должина. Тие места добиваат сива боја.

  На нападнатите делови на коренот се гледаат смеѓи долгнавести лезии. Тие места често изгледаат како изгризани. Симптомите на надземниот дел се резултат на делување на паразитот на коренот.

  Како последица на ран напад на коренот доаѓа до пореметување во порастот, струковите растат во цик – цак линија, интернодиите се пократки, а нодиите се задебелени.

  Таквиот бусен има грмовиден облик. Кај подоцнежниот напад врвните ливчиња на растението стануваат жолто зелени и се виткаат.

  Кога коренот е нападнат така што лезиите го опфаќаат во вид на прстен целиот компир, тогаш е редуциран бројот на гомолите и доаѓа до формирање на зрачни гомоли како резултат на пореметување на транслокација на скробот.

  Во обилна влага може да дојде до формирање на совршен стадиум на стеблото во ниво на почвата. Тогаш тој дел од растението е покриен со бела превлака мицелии, кои ги носат базидиите со базидоспорите.

  Габата живее во облик на склероција и хифа или базидиоспора слободно или населена на растителни остатоци.

  Склероциите можат да ја задржат виталноста до 6 години. Со помош на склероциите, хифите, базидиоспорите кој доаѓаат во контакт со коренот, ртулците се остваруваат инфекциите.

  Agrobot

  Само мал процент од склероциите со гомоли е патоген.

  Препорачани препарати за оваа болест:

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  ACROBAT MZ WG
  BAKAREN DITHANE
  DITHANE NEOTEC
  DITHANE NEOTECH
  ELECTIS 75 WG
  FANTIC M WG
  GALBEN M
  GALBEN M
  GOLDFIX 80 WP
  MANFIL 75 WG
  MANFIL 80 WP
  MANKOGAL 80
  MANKOZEB 80 WP
  MANKOZEB R
  MANKOZEB R GOLD
  MICEXANIL
  PENNCOZEB WG
  PRIMAT 80 WP
  PROFILUX
  RIDOMIL MZ 72-WP
  RIDOSAN 72 WP
  ANTRACOL COMBI
  ANTRACOL CU
  ANTRACOL WG 70
  ZUPINEB S-70
  AKORD
  FALCON ® EC 460
  FLINT MAX
  FOLIKUR EW 250
  FOLIKUR EW 250
  RIZA 250 EW
  ROYAL FLO (Tiram 42-S)

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img