Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

13.8 C
Skopje
Friday, April 19, 2024

More
  домаАгро советиОранжериска белокрилка - Trialeurodes vaporariorum

  Оранжериска белокрилка – Trialeurodes vaporariorum

  petel baner

  Оранжериска белокрилка – Trialeurodes vaporariorum – Најдобри услови за живот наоѓа во оранжериите со краставицата, домат и други култури. Има 10 – 12 генерации годишно. Исто така во лето дава неколку генерации на отворено.

  Штетите се предизвикани од ларвите, кои шмукаат сокови од растенијата и се свиткува и деформира лисната маса.

  Ларвите лачат големо количество на медена роса што ги затвора стомините отвори и служи како подлога за габите чадливки. Растенијата поцрнуваат, плодовите не може да пораснат.

  Белокрилката можи да биди и вектор на вируси.

  За нејзино следење секористи визуелен преглед, жолти лепливи плочи, жолти водени садови. Економски праг е 1 имаго на 100 растенија.

  Сузбивањето на белокрилката е доста сложен процес. Од превентивни мерки се препорачува сузбивање на плевелите и дезинфекција на просторот. Контрола на расадот кој се внесува во произвотството.

  Добри резултати се постигаат и со внесување на природниот непријател на белокрилката оса – Encarsia Formosa, или поставување атрактивни мамци – лепливи жолти плочи.

  Оранжериска белокрилка – Препарати:


  DIREKT

  FASTAC 10 SC

  BULLDOCK

  DECIS EC-2,5

  K-Obiol 25 EC

  KOBIOL EC-25

  RITMUS

  BEVETOX 40 E

  DANADIM PROGRESS 400 EC

  DIMETOGAL

  FOSFAMID 40 EC

  PERFEKTHION

  ROGOR L40

  CONFIDOR 200 OD

  CONFIDOR SL 200

  KOHINOR 200 SL

  PREMIER 20% WP

  QUANTUM SC

  RAPID

  WARRANT 200 SL

  KAPIN 2,5 EC

  KARATE ZEON 5 SC

  KING

  MARKATE 100 CS

  SPARVIERO 10 CS

  TORNADO 5% EC

  VYDATE 10L

  ACTELLIC 50 EC

  CHLORCYRIN 550 EC

  CHROMOREL D

  CHROMOREL P-2

  GRIZLI 55 EC

  MOREL-D

  NOTIKOR

  Agrobot

  NURELLE D

  PIREL D

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  REKORD 20 EC

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img