Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

12.8 C
Skopje
Thursday, May 16, 2024

More
  домаАгро советиАнтракноза на јагодата - Glomerella cingulataКултура

  Антракноза на јагодата – Glomerella cingulataКултура

  petel baner

  Антракноза на јагодата

  Опис: Кај јагодата ги напаѓа столоните, лисните дршки, плодовите и листовите.

  По столоните и лисните дршки, се забележуваат ситни црни дамки, коипотоа се зголемуваат и вдлабнуваат во ткивото.

  При топло и влажно време, плодовите може да бидат заразени во сите фази од нивниот развој.

  Agrobot

  Како причинители на оваа болест кај јагодата се наведуваат габите: Colletotrichum acutatum, Colletotrichum gloeosporioides и Glomerella cingulata.

  Сите три габи причинуваат слични симптоми, кои во полски услови тешко се разликуваат.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Кај јагодата се препорачуваат превентивни хемиски мерки, отстранување и спалување на исушените листови и столони рано во пролет.

  Антракноза на јагодата

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img