Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

12.8 C
Skopje
Thursday, May 16, 2024

More
  домаАгро советиКајсија - бактериска дамкавост и рак рани

  Кајсија – бактериска дамкавост и рак рани

  petel baner

  Кајсија – бактериска дамкавост и рак-рани кај коскестите овошни видови – Xanthomonas campestris pv. prun

  Култура: КАЈСИЈА

  Опис: Бактеријата ги напаѓа речиси сите коскести и овошни видови.

  Причинува карактеристична дамкавости сачменка на листовите.

  На листовите прво се појавуваат ситни хлорозни дамки, кои подоцна стануваат жолтеникави или црвеникави ипкружени со посветол ореол.

  Оптимална температура за развој на оваа бактерија е 24 – 28с.

  Agrobot

  При оптимални услови должината на инкубациониот период изнесува 2 – 3 дена.

  Инфекциите се остваруваат преку различни оштетувања и стомините отвори. Заштита се изведува со организирање и спроведување на карантински мерки, употреба на бакарни фунгициди.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Се препорачуваат три третирања: првото во фаза на бабрење на пупките и второто пред почетокот на цветањето и третото до две недели подоцна.

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img