Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

24.8 C
Skopje
Wednesday, June 19, 2024

More
  домаАгро советиШтетник кај гравот

  Штетник кај гравот

  petel baner

  Штетник кај гравот – Гравов жижок – Acanthoscelides obtectus (obsoletus) Say.
  Култура: ГРАВ
  Опис:
  Напаѓа голем број на легуминози, особено грашок, грав, луцерка граорица, црвена детелина.

  Штетник е на гравот на отворено и во складиштата.

  Ги напаѓа сите сорти на грав. Има 3 – 4 генерации годишно и презимува во стадиум имаго во гравот или на отворено под растителни остатоци во почвата.

  Напролет женката полага јајца на позрелите мешунки од гравот и испилената ларва веднаш се вбушува во зрното.

  Во складиштата женката ги полага јајцата директно на зрното од гравот. Ларвата целиот живот го поминува во зрното, хранејќи се со ендоспермот. Во 1 зрно се развиваат повеќе ларви.

  Штетник кај гравот – Гравов жижок – Acanthoscelides obtectus (obsoletus) Say.

  Штетник е на гравот за исхрана, гравот кој се складира и чува и гравот за семе. Нападнатото зрно е со голем број дупчиња и може да биде целосно изедено. Оштетеното зрно не се препорачува ниту за сеидба.

  За следење се применува визуелен метод, кечер, жолти водени садови.

  Контролата на штетникот на отворено се врши ако се утврди надминување на економскиот праг со визуелен преглед или со кечер: 5 јајца или ларви на 100 мешунки.

  agrounik

  Од агротехнички мерки за контрола се препорачуваат плодоред, уништување на растителни остатоци.

  Oд хемиските мерки се препорачува во време на летање на имагата на отворено со препарати на база на спинозини, фенилпиразоли, пиретроиди.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Контрола на гравовиот жижок во складиштата се врши со фумигација.

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img