Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

30.8 C
Skopje
Saturday, June 15, 2024

More
  домаАгро советиСвиткување на лисјата кај виновата лоза

  Свиткување на лисјата кај виновата лоза

  petel baner

  Свиткување на лисјата кај виновата лоза – Grapevine leafroll-associated closteroviruses

  Култура: ВИНОВА ЛОЗА
  Опис: Се претпоставува дека ова заболување е пренесено од Мала Азија со внесување на винова лоза во Европа.

  Распространето е во целиот свет. Оваа болест е застапена и во Македонија кај поединечни лози, а не се групирани во насадите.

  Причинителот се шири и пренесува преку садниот материјал. Болеста е штетна бидејќи го намалува приносот за 20% во текот на целиот живот, а покрај тоа и содржината на шеќер во грозјето силно е намалена, дури и до 30%.

  Болните лози се послабо развиени од здравите. Во текот на вегетацијата на лисјата кај белите сорти во почетокот се појавуваат жолтеникави, а кај црните црвеникави дамки. Лиските со рабовите се свиткуваат кон опачината во насока на главните нерви.

  Кај лисјата со најсилни симптоми во есен се јавува некроза на епидермисот, слично на недостаток од калиум. Лиските се крти под рака се кршат и пукаат.

  Болните лози даваат мал број гроздови и имаат помал број добро развиени зрна. Ширењето на болеста главно се остварува со заразен саден материјал.

  agrounik

  Но исто така го пренесуваат и брашнести вошки Pseudococcus longispinus и Planococcus ficus.

   Svitkuvanje na lisjata kaj vinovata loza

  За заштита од овој патоген потребно е производство и употреба на здрав саден материјал, за што е неопходно редовно контролирање на матичните насади за калемгранки и тестирање на американските лози и подлоги.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Вирусот исто така може да биде елиминиран со термотерапија.

  Свиткување на лисјата кај виновата лоза

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img